Service αυτοκινητου καλοκαιρι οδικη ασφάλεια

Service αυτοκινητου καλοκαιρι οδικη ασφάλεια
Service αυτοκινητου καλοκαιρι οδικη ασφάλεια

Η ιδανική εποχή για ταξίδια με το αυτοκίνητο, είναι το καλοκαίρι. Δυστυχώς, ειναι και η εποχή για να αντιμετωπίσετε προβλήματα με το αυτοκίνητο σας. Ο λόγος είναι οι ακραίες θερμοκρασίες που μπορούν να επηρεάσουν τα συστήματα του αυτοκινήτου σας. Όπως μάθατε στα θεωρητικα μαθηματα για την άδεια οδήγησης, πρίν ξεκινήσετε τα ταξίδια και τις βόλτες προς την παραλία, καλό θα είναι να προετοιμάσετε και το όχημά σας για τις εξορμήσεις.

1. Ελέγξτε τον κλιματισμό

Ο κλιματισμός είναι απαραίτητος για την καλοκαιρινή ζέστη. Όταν αρχίσουν να ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες, θα πρέπει ο κλιματισμός του αυτοκινήτου σας να είναι σε πλήρη λειτουργική κατάσταση. Πιθανόν είναι να μην είχατε χρησιμοποιήσει τον κλιματισμό από το χειμώνα ως την άνοιξη, οπότε ελέγξετε τον πριν ξεκινήσει το καλοκαίρι.

Ενεργοποιείστε τον κλιματισμό, αν δεν βγαίνει κρύος αέρας, μπορεί να χρειάζεται απλά να προσθέσετε ψυκτικό υγρό. Αν αυτό δεν αρκεί, ένας μηχανικός θα είναι σε θέση να διαγνώσει και να διορθώσει το πρόβλημα, πιθανόν να υπάρχει διαρροή φρέον.

2. Συμπληρώστε τα υγρά του κινητήρα

Η άνοδος της θερμοκρασίας, λόγω της εποχής, μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή στάθμη των υγρών του κινητήρα, καθώς αυτά έχουν την τάση να αραιώνουν, ή ακόμα και να εξατμίζονται στις υψηλότερες θερμοκρασίες. Το καλοκαίρι, θα χρειαστεί να συμπληρώσετε τα υγρά του συστήματος ψύξης και των υαλοκαθαριστήρων, της μετάδοσης, του υδραυλικού συστήματος διεύθυνσης.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ελέγξετε το ψυκτικό υγρό τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού ο ρόλος του είναι να αποτρέψει την υπερθέρμανση του κινητήρα σας. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να ελέγξετε τη στάθμη του ψυκτικού υγρού του αυτοκινήτου:

⦁    Ανοίξτε το καπό
⦁    Εντοπίστε το δοχείο του ψυκτικού υγρού και ανοίξτε το καπάκι
⦁    Ελέγξτε τη στάθμη του υγρού με βάση τις γραμμές ένδειξης στο δοχείο του
⦁    Αν οι γραμμές δείχνουν ότι η στάθμη του υγρού είναι χαμηλή, προσθέστε την κατάλληλη ποσότητα στο δοχείο
⦁    Ξανακλείστε το καπάκι
⦁    Αν δε είστε σίγουροι οτι θα κάνετε σωστά τις ενέργειες για να ελέγξετε τη στάθμη του ψυκτικού υγρού, ή άλλων υγρών του κινητήρα, ο μηχανικός στην περιοχή σας μπορεί να σας εξυπηρετήσει.

3. Αλλάξτε το λιπαντικό και το φίλτρο λαδιού

Η αλλαγή του λιπαντικού και του φίλτρου λαδιού ειναι απαραίτητα για να αυξήσετε τη μακροζωία του αυτοκινήτου σας. Τα λιπαντικά κρατούν τον κινητήρα σας ασφαλή από τις φθορές, ενώ το φίλτρο βοηθά στην αφαίρεση ακαθαρσιών από το λιπαντικό του κινητήρα σας.

Η αλλαγή λαδιών είναι μία απλή διαδικασία. Θα πρέπει να γίνεται τακτά χρονικά διαστήματα (ανάλογα και την χρήση του αυτοκινήτου). Σε αντίθετη περίπτωση το αυτοκίνητο σας μπορεί να αποκτήσει δαπανηρά προβλήματα, όπως φθορές σε ζωτικά μέρη του κινητήρα σας. Ένας καλός γενικός κανόνας είναι να αλλάζετε τα λιπαντικά κάθε 8.000 χιλιόμετρα, ή να ακολουθήσετε τις σχετικές οδηγίες του κατασκευαστή του αυτοκινήτου σας.

4. Καθαρίστε συχνά, ή αντικαταστήστε τα φίλτρα αέρα

Τα φίλτρα αέρα καμπίνας του αυτοκινήτου σας, εμποδίζουν τις ακαθαρσίες να εισέλθουν μέσω των αεραγωγών, και να προξενήσουν προβλήματα στη λειτουργία του κλιματισμού σας.

Είναι καλή ιδέα να αλλάζετε το φίλτρο αέρα κάθε 12 μήνες, ή κάθε 20.000 χιλιόμετρα, ή σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή σας.

5. Ελέγξτε τα φρένα σας

Είναι σημαντικό να ελέγξετε τη λειτουργία των φρένων σας, αφού άλλαξε η εποχή από τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Βασίζεστε στα φρένα σας κάθε φορά που οδηγείτε, οπότε είναι απαραίτητο να ελέγχετε την κατάσταση τους τακτικά, όχι μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Ακόμα και άν πιστεύετε ότι τα φρένα λειτουργού καλά, θα πρέπει να γίνεται έλεγχος απο τον τεχνικό σας. Ιδιαίτερα αν δεν “πιάνουν” καλά ή συμμετρικά τα φρένα ή ακαούτε κάποιους ήχους κατα το φρενάρισμα.

6. Ελέγξτε την πίεση των ελαστικών σας

Οι χειμερινές συνθήκες μπορεί να έχουν προκαλέσει φθορές στα ελαστικά σας. Οπότε πριν ξεκινήσετε ένα μακρύ ταξίδι το καλοκαίρι, κάντε έναν έλεγχο στα ελαστικα σας. Κατά τον έλεγχο, σιγουρευτείτε ότι η πίεση τους δεν είναι υπερβολικά χαμηλή, ή υψηλή. Διαβάστε το βιβλίο του κατασκευαστή ή το ταμπελάκι στο πλάι της πόρτας του οδηγού σχετικά με τις πιέσεις.

Η βέλτιστη πίεση των ελαστικών μπορεί να αποτρέψει ένα κλατάρισμα, ή σκάσιμο. Η σωστή πίεση στα λάστιχα σας σας βοηθήσει να κάνετε και οικονομία καυσίμου στις μακρινές μετακινήσεις. 

Και μην ξεχάσετε!!! Τα αυτοκίνητα έχουν συνήθως και πέμπτη ρόδα την ΡΕΖΕΡΒΑ.

7. Αλλάξτε θέση στα ελαστικά σας

Μπορείτε να παρατείνετε το χρόνο ζωής των ελαστικών σας εναλλάσσοντας τα. Αυτό ισχύει επειδή τα λάστιχα του μπροστινού και του πίσω άξονα δεν υφίστανται τις ίδιες φθορές. Η αλλαγή θέσης στα ελαστικά σας είναι ικανή να εξισορροπήσει τη φθορά, επιτρέποντας στα τέσσερα λάστιχα να τη μοιραστούν σε κάθε άξονα του αυτοκινήτου σας. Οι ειδικοί προτείνουν να αλλάξετε τη θέση των ελαστικών σας κάθε 5.000 με 8.000 χιλιόμετρα.

8. Αντικαταστήστε τα λάστιχα των υαλοκαθαριστήρων

Η ορατότητας κατα την οδήγηση είναι απαραίτητη. Το καλοκαίρι, η σκόνη, ή ακόμα και η λάμψη του ήλιου επηρεάζουν την ικανότητα σας να δείτε μέσα από τα παρμπρίζ. Ελέγξτε τους υαλοκαθαριστήρες σας αν μπορούν να απομακρύνουν οτιδήποτε θα μπορούσε να μειώσει την ορατότητα σας. Είναι καλή ιδέα να αντικαθιστάτε τα λάστιχα των υαλοκαθαριστήρων στο τέλος κάθε εξαμήνου.

9. Καθαρίστε το αυτοκίνητο σας

Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά” έλεγαν παλιότερα. Το να διατηρείτε το εξωτερικό και το εσωτερικό του αυτοκινήτου σας καθαρό δε βοηθάει απλά στο να νιώθετε εσείς καλύτερα όταν οδηγείτε. Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να λιώσουν τα πλαστικά, το φαγητό ή άλλα πράγματα που ίσως έχετε αφήσει μέσα στο αυτοκίνητο σας και είναι ικανά να προκαλέσουν φθορές που θα μπορούσαν να σας κοστίσουν.

Επίσης, η διατήρηση της καθαριότητας στο εξωτερικό του αυτοκινήτου προστατεύει τη βαφή τόσο από τις ακτίνες του ηλίου, όσο και από βλάβες που μπορούν να προκληθούν από πουλιά (κοτσιλιές) ή έντομα.

10. Παρκάρετε στη σκιά

Κατά τις θερμές μέρες, προσπαθήστε να παρκάρετε το αυτοκίνητο σας στη σκιά όποτε αυτό είναι δυνατό. Το παρκάρισμα σε σκιερό μέρος δεν κρατάει μόνο εσάς δροσερούς, αλλά και το αυτοκίνητο σας, παρατείνοντας το χρόνο ζωής του.

Τα σκίαστρα παραθύρων αποτελούν μια καλή λύση αν δεν έχετε τη δυνατότητα να παρκάρετε το αυτοκίνητο σας στη σκιά.  Τα σκίαστρα μπορούν να μπλοκάρουν τη θερμότητα των ακτινών UV, να μειώσουν τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του αυτοκινήτου και να προστατεύσουν από άλλες βλαβερές συνέπειες του ήλιου.

11. Κρατήστε τον κινητήρα σας δροσερό

Κάθε αυτοκίνητο διαθέτει ένα σύστημα ψύξης και ο ρόλος του είναι η απαγωγή της θερμότητας από τον κινητήρα ώστε να παραμένει σε σωστές θερμοκρασίες. Το σύστημα ψύξης αποτελείται από το υγρό ψύξης, τους σωλήνες, έναν θερμοστάτη, το ψυγείο και την αντλία νερού.

Ο δείκτης θερμοκρασίας που παρακολουθεί την κατάσταση των υγρών ψύξης στο αυτοκίνητο σας, παρέχει ενδείξεις για το κατά πόσο το υγρό είναι κρύο, σε φυσιολογική θερμοκρασία ή υπερθερμαίνεται.

Αν ο δείκτης θερμοκρασίας είναι σε υψηλά επίπεδα΄ ή ανάψει το κόκκινο λαμπάκι θερμοκρασίας, πρέπει να σταματήσετε και να περιμένετε να πέσει η θερμοκρασία του κινητήρα. Επειδή αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, είναι προτιμότερο να καλέσετε το μηχανικό σας άμεσα (ή την οδική βοήθεια) ώστε να το διορθώσει.

12. Θερμοκρασία οδηγού! Παραμείνετε ενυδατωμένοι

Ακριβώς όπως και το αυτοκίνητο σας, θα χρειαστεί να έχετε εφοδιαστεί με υγρά ώστε να λειτουργείτε κανονικά. Η αφυδάτωση και η εξάντληση λόγω ζέστης είναι σε θέση να επηρεάσει την ικανότητα σας να οδηγήσετε με ασφάλεια.

Όταν οδηγείτε σε υψηλές θερμοκρασίες, πρέπει να διασφαλίσετε ότι τόσο εσείς, όσο και οι επιβάτες σας, είστε ενυδατωμένοι. Αν είναι δυνατό, αφήστε μερικά μπουκάλια νερού σε ένα δροσερό σημείο του αυτοκινήτου, ώστε να είναι πάντα διαθέσιμα.

Τι να κάνετε αν το όχημά σας υπερθερμαθεί

  • Σταματήστε το όχημά σας σε ασφαλές σημείο στην άκρη του δρόμου, και σβήστε τον κινητήρα.
  • Ασφαλίστε το όχημά σας(χειρόφρενο).
  • Βάλτε το τρίγωνο κινδύνου σε ασφαλή απόσταση πίσω απο το όχημά σας (30 βήματα μεσα σε πόλη, 70 βήματα σε επαρχιακό δρόμο, 130 βήματα σε αυτοκινητόδρομο ή δρόμο ταχείας κυκλοφορίας.
  • Ανοίξτε το καπό του αυτοκινήτου για να κρυώσει η μηχανή.
  • Αφήστε τη μηχανή να κρυώσει για τουλάχιστον 15 λεπτά.
  • Αφού κρυώσει γυρίστε τον διακόπτη (χωρίς να μιζάρετε) ώστε να ανάψουν τα λαμπάκια και να δείτε τον δείκτη θερμοκρασίας να έχει κατέβει σε φυσιολογικά όρια ή να έχει σβήσει το κόκκινο λαμπάκι της θερμοκρασίας.
  • Εκκινήστε την μηχανή. Αν ακούτε κάποιον παράξενο θόρυβο, σβήστε τη μηχανή και καλέστε τον μηχανικό σας ή την οδική βοήθεια.
Scroll to Top