Τι είναι η προτεραιοτητα κωδικας οδικης κυκλοφοριας

Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ είναι (Παραχωρηση προτεραιοτητας): 

 Η υποχρέωση οδηγού οχήματος, να μη συνεχίσει ή επαναλάβει την κίνηση ή τους ελιγμούς του, εάν, ενεργώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο, μπορεί να υποχρεώσει τους οδηγούς άλλων οχημάτων να μεταβάλλουν απότομα την κατεύθυνση ή την ταχύτητα των οχημάτων τους.

…και θα προσθέσω : να μην υποχρεώσει τους πεζούς να σταματήσουν ή να τρέξουν ή να οπισθοδρομήσουν.

προτεραιότητα απο δεξιά ή σε στοπ stop

Όταν φθάνετε σε μια διασταύρωση με ή χωρίς STOP  με μεγάλη ταχύτητα. Οι οδηγοί του κάθετου δρόμου, δεν μπορούν να σας έχουν εμπιστοσύνη, ότι θα σταματήσετε ΕΓΚΑΙΡΑ. Μην περάσετε την γραμμή διακοπής πορείας.  Να σταματήσετε σε περίπτωση που έρχεστε απο αριστερά και να δωσετε την προτεραιοτητα στα άλλα οχηματα.

H διαφορά μεταξύ αυτών των δύο πινακίδων;Στην πινακίδα STOP το όχημα πρέπει υποχρεωτικά να ακινητοποιήσει, έρχεται ή δεν έρχεται άλλο όχημα στην διασταύρωση!Ενώ στο ανάποδο τρίγωνο το όχημα θα πρέπει να μειώσει ταχύτητα και ο οδηγός ελέγχοντας και εφόσον βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει κανένα όχημα στον κόμβο να συνεχίσει την πορεία του χωρίς να σταματήσει.Σε περίπτωση όμως που έρχεται όχημα οφείλει να σταματήσει και να παραχωρήσει την προτεραιότητα είτε δεξιά του είτε αριστερά του.
υποχρεωτικη παραχωρηση προτεραιοτητας και πινακιδα stop
διασταυρωση προτεραιοτητα απο δεξιά

Να θυμάστε : όταν στρίβετε αριστερά προτεραιότητα έχει ο απέναντι ερχόμενος. Εξαίρεση υπάρχει μόνο αν (το κόκκινο όχημα) έχει STOP ή ανάποδο τρίγωνο παραχώρησης προτεραιότητας.

Καί βέβαια μην ξεχνάτε τους ΠΕΖΟΥΣ. Έχουν πάντα προτεραιότητα είτε έχει είτε όχι διάβαση πεζών.

Δεν προσπερνάμε λεωφορείο που έχει κάνει στάση για επιβίβαση ή αποβίβαση. Είναι συχνό το φαινόμενο, οι πεζοί να περνάνε εμπρός ή και πίσω απο το σταματημένο λεωφορείο. Είτε είναι μπροστά σας το λεωφορείο είτε είναι στο αντίθετο ρεύμα σταματημένο. Οι πεζοί τρέχοντας προσπαθούν είτε να προλάβουν το λεωφορείο είτε να περάσουν απέναντι. ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ! πάντα σταματάμε να διευκολύνουμε τους πεζούς.

πεζοι σταση λεωφορειου προσπέραση

Scroll to Top