Οδηγηση εντος πολης

Όταν οδηγείτε, είναι σημαντικό να βλέπετε και να χρησιμοποιείτε την αντίληψή σας (ίσως και την φαντασία σας), για να προβλέπετε τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια της πορείας σας, ο εκπαιδευτης οδηγων σας έχει ενημερώσει για αυτό.

περιορισμος ταχυτητασας στα 40 χιλ/ωρα
περιορισμος ταχυτητασας στα 40 χιλ/ωρα

Είναι εμφανές ότι μέρος αυτής της ικανότητας «να βλέπετε», η οποία ορισμένες φορές περιγράφεται ως επαγρύπνηση και ετοιμότητα.

Αυτο έρχεται με την εμπειρία, κάτι που εξηγεί εν μέρει γιατί οι άπειροι οδηγοί προκαλούν περισσότερα ατυχήματα.

Ενδιαφέρον είναι ότι από σχετική έρευνα επιβεβαιώνεται το εξής: οι νέοι οδηγοί εντοπίζουν λιγότερα προβλήματα και αντιλαμβάνονται τα προβλήματα αργότερα από τους πεπειραμένους.

Έτσι η πιθανότητα ατυχήματος είναι προφανώς μεγαλύτερη. Οι περισσότεροι νέοι οδηγοί είναι άτομα νεαρής ηλικίας και μερικοί από αυτούς τείνουν να οδηγούν απερίσκεπτα.

Οδηγούν πολύ γρήγορα και φρενάρουν την τελευταία στιγμή και απότομα. Αυτή είναι επιθετική και ριψοκίνδυνη συμπεριφορά, και σίγουρα έχει να κάνει με την απειρία στο να μοιραζόμαστε τον ίδιο χώρο, οι χρήστες του δρόμου.

α) Η προσαρμογή της ταχύτητας ανάλογα με τον τόπο και τις περιστάσεις.

Η ταχύτητά σας δεν πρέπει ποτέ να είναι υπερβολική (πάνω από τα όρια ταχύτητας). Πρέπει πάντοτε να μπορείτε να σταματήσετε στο μήκος δρόμου διακρίνετε εμπρός σας.

Όταν οδηγείτε με πάρα πολύ χαμηλή ταχύτητα είναι επίσης επικίνδυνο.

Αυτό συμβαίνει, γιατί προκαλείτε επιβράδυνση της κυκλοφορίας και βάζετε σε κίνδυνο τα οχήματα που σας ακολουθούν και θέλουν να σας προσπεράσουν.

β) Περιορισμός ταχύτητας υποδεικνυόμενος από τη σήμανση.

– Πινακίδες με όρια ταχύτητας.

Τα όρια ταχύτητας υπολογίζονται για κυκλοφορία με καλό καιρό και σε στεγνό δρόμο. Συχνά μπορεί να αντιλαμβάνεσθε αμέσως τον κίνδυνο που κρύβει η περιοχή που διασχίζετε.

Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να σέβεστε πάντα τα όρια ταχύτητας. Μια πινακίδα δεν τοποθετείται ποτέ κατά τύχη ή κατά λάθος!

Αν οι κυκλοφοριακές συνθήκες είναι δυσμενείς (βροχή, χιόνι), θα πρέπει να μειώσετε την ταχύτητά σας και κάτω από τα όρια που υποδεικνύονται από τις πινακίδες.

– Είσοδος σε κατοικημένη περιοχή.

Αρχη κατοικημένης περιχοχης
Αρχή κατοικημένης περιοχής

Η πινακίδα αναγγελίας εισόδου σε κατοικημένη περιοχή επαρκεί ως προειδοποίηση για να μειώσετε την ταχύτητα στα 50 km/h (που είναι το όριο σήμερα και μελετάται να γίνει 30 km/h) .

Σημειώστε ότι τα όρια ταχύτητας επιφέρουν ποινές

Σε αυτόν που υπερβαίνει το ανώτατο όριο ταχύτητας έως 20 χλμ/ώρα, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο σαράντα (40,00) ευρώ. Για υπέρβαση του ανώτατου ορίου ταχύτητας πάνω από 20 χλμ/ώρα, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο εκατό (100,00) ευρώ. Για υπέρβαση του ανώτατου ορίου ταχύτητας πάνω από 30 χλμ/ώρα, καθώς και για κίνηση οχημάτων στους αυτοκινητόδρομους με ταχύτητα πάνω από 150 χλμ/ώρα, στις οδούς ταχείας κυκλοφορίας με ταχύτητα πάνω από 130 χλμ/ώρα και στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο με ταχύτητα πάνω από 120 χλμ/ώρα, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων πενήντα (350,00) ευρώ και επί τόπου αφαίρεση της άδειας οδήγησης, από αυτόν που βεβαιώνει την παράβαση, για εξήντα (60) ημέρες, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία του άρθρου 103 του παρόντος. Σε αυτόν που οδηγεί με ταχύτητα κατώτερη του ελάχιστου επιτρεπόμενου ορίου ταχύτητας και σε αυτόν που παραβαίνει τη διάταξη της παρ. 9 , επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ.

Όλοι οι οδηγοί οφείλουν να σέβονται τα όρια ταχύτητας που επιβάλλονται ειδικά για τον τύπο του οχήματός τους ή για όλους τους τύπους οχημάτων, με ειδικές αποφάσεις, για οδηγηση εντος πολης ή εκτός κατοικημένων περιοχών.

– Πινακίδες αναγγελίας κινδύνου.

Σας πληροφορούν για πιθανούς κινδύνους που θα συναντήσετε πολύ σύντομα στη διαδρομή σας, που για να τους αποφύγετε πρέπει να είσθε ιδιαίτερα προσεκτικοί (σχ. 4.3).

Με τη σωστή εκπαίδευση μπορείτε να προβλέψετε τους περισσότερους κινδύνους.

– Άλλοι κίνδυνοι.

Οφείλετε συστηματικά να επιβραδύνετε όταν προσεγγίζετε σε:

  • Τρίχρωμους σηματοδότες, γιατί μπορεί να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή χρώμα.
  • Ένα κίτρινο φανάρι, που αναβοσβήνει, γιατί προειδοποιεί πάντα για κάποια περιοχή ιδιαίτερα επικίνδυνη.
  • Διάβαση για τους πεζούς, ώστε να σταματήσετε χωρίς δυσκολία, εάν ένας ή περισσότεροι πεζοί διασχίζουν το δρόμο.
  • Μια ισόπεδη σιδηροδρομική διάβαση.
  • Κάποια κατοικημένη περιοχή και κυρίως όταν την διασχίζετε. Ένα σύνολο κατοικιών κρύβει ειδικούς κινδύνους.

γ) Περιορισμός της ταχύτητας από την κατά μήκος τροχιά της οδού.

— Πέρασμα από ύψωμα.

Καθώς πλησιάζετε στην κορυφή κάποιου ανηφορικού δρόμου η ορατότητά σας είναι μειωμένη

Σε τέτοιο δρόμο μπορεί να συναντήσετε διάφορα είδη κινδύνων,

  • Κίνδυνος λόγω διαβάσεως πεζών.
  • Κίνηση σε ανωφέρεια.
  • Kάποιο όχημα που κινείται πολύ αργά ή σταματά μπροστά σας, στη λωρίδα σας,
  • Kάποιο όχημα που κινείται στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και χρησιμοποιεί προσωρινά τη λωρίδα σας (π.χ. αν ολοκλήρωσε την προσπέρασή του πολύ καθυστερημένα).
  • Προσοχή: για την ασφάλειά σας και την ασφάλεια των υπολοίπων οδηγών και των πεζών να μην προσπερνάτε ποτέ σε ύψωμα και να παραμένετε συνεχώς στα δεξιά!

Πολλες φορές ο εκπαιδευτης οδηγων θα σας συμβουλεύσει, να σταματάτε πριν την διαβαση πεζων, προκειμένου να περάσουν οι πεζοί.

Επίσης είναι σίγουρο ότι αρκετοί άλλοι οδηγοί θα σας ” επιπλήξουν “ για αυτή σας την ενέργεια. Κρατήστε την ακεραιότητά σας σχετικά με την οδική ασφάλεια.

Scroll to Top