Φαρμακα και οδηγηση – οδική ασφάλεια

H οδήγηση είναι μια δραστηριότητα η οποία απαιτείται εγρήγορση. Οπότε, φάρμακα ή ουσίες που μειώνουν την εγρήγορση του οδηγού, μπορούν να συμβάλλουν στο να  πρόκληθεί ένα οδικό ατύχημα. Ένα σημαντικό ποσοστό των ατυχημάτων προκαλείται απο  οδηγούς που οδηγούν κάτω από την επήρεια φαρμάκων ή ουσιών. Προσοχή λοιπόν στα Φαρμακα και οδηγηση.

Οι κυριότερες κατηγορίες φαρμάκων που επηρεάζουν αποδεδειγμένα την ικανότητα της οδήγησης, είναι:
  • Αντισταμινικά: Αυτή η κατηγορία φάρμακων λαμβάνεται για την καταπολέμηση αλλεργιών, βρογχικού άσθματος, κ.α.
  • Αντιεμετικά: Κυρίως λαμβάνονται για κρυολογήματα και προκαλούν, μεταξύ άλλων, υπνηλία και , αδυναμία συγκέντρωσης.
  • Αντιυπερτασικά: Ουσιαστικά, λαμβάνονται για καταπολέμηση της υπέρτασης. Μερικά όμως από αυτά έχουν πιθανές παρενέργειες όπως κόπωση και υπνηλία.
  • Αντιδιαβητικά: Η ινσουλίνη και άλλα αντίστοιχα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα υπογλυκαιμίας και ζαλάδας, με επιπτώσεις στην οδήγηση.
  • Αντιψυχωσικά: Λαμβάνονται για θεραπεία ψυχικών παθήσεων και είναι κατά κανόνα πολύ επικίνδυνα για την οδήγηση.
  • Αντιεπιληπτικά: Επηρεάζουν σημαντικά όπως και η ίδια η πάθηση (επιληψία) την οδήγηση, γι’ αυτό σε περίπτωση εμφάνισης επιληπτικών κρίσεων η οδήγηση πρέπει να διακόπτεται μέχρι να το συστήσει και πάλι ο γιατρός.
  • Αναισθητικά: Ακόμα και στην περίπτωση μιας απλής χειρουργικής μικροεπέμβασης, πρέπει να αποφευχθεί η οδήγηση για όσο μας συστήσει ο γιατρός ή τουλάχιστον για ένα 24ωρο.

φαρμακα και οδηγηση

Το πιό πιθανό είναι, ο οδηγός να μην έχει επίγνωση κατά  πόσο έχει επηρεαστεί η ικανότητα οδήγησής του. Ίσως μέχρι να βρεθεί σε κατάσταση, που να απαιτείται η άμεση αντίδρασή του. Όταν φτάσει σε αυτό το στάδιο, πιθανόν να είναι πολύ αργά.

Για αυτό εάν πάρουμε οποιοδήποτε φάρμακο, καλό θα είναι πριν οδηγήσουμε, να συμβουλευτούμε το γιατρό μας. Ή  τουλάχιστον να διαβάσουμε τις οδηγίες για την χρηση και τις παρενέργειες. Ώστε να ξέρουμε εάν επηρεάζουν τα Φαρμακα και οδηγηση.

Σύμφωνα με τον ΚΟΚ, άν ο οδηγός καταληφθεί να οδηγεί υπό την επίδραση τοξικών ουσιών ή  φαρμάκων, που σύμφωνα με τις οδηγίες τους ενδέχεται να επηρεάζουν την  ικανότητα οδήγησης, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) μηνών και με  χρηματική ποινή 

Scroll to Top