Συμβουλές για ασφαλή οδήγηση στην Ευρώπη

Εξερευνώντας την Ευρώπη με το αυτοκίνητο αυτό το καλοκαίρι; Είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να γνωρίσετε την ήπειρο απολαμβάνοντας την ελευθερία των τεσσάρων τροχών. Ωστόσο, μπορεί να διαπιστώσετε ότι πολλοί από τους κανόνες και τους κανονισμούς είναι διαφορετικοί από τον τόπο διαμονής σας, από τα όρια ταχύτητας και τους νόμους της ζώνης ασφαλείας μέχρι το στρίψιμο δεξιά στο κόκκινο φανάρι. Δείτε πώς να παραμείνετε ασφαλείς, ασφαλείς και εντός του νόμου ενώ οδηγείτε στην Ευρώπη, όπου κι αν κατευθυνθείτε.

Πριν φύγεις

Αναζητήστε έναν οδηγό για τις ευρωπαϊκές οδικές πινακίδες στο Διαδίκτυο και μάθετε τι σημαίνουν τα διαφορετικά σήματα (πινακίδες), (μπορεί να διαπιστώσετε ότι ορισμένα διαφέρουν από αυτά που ήδη γνωρίζετε.

Βεβαιωθείτε ότι η άδειά σας μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο εξωτερικό και διαβάστε τυχόν κανόνες σχετικά με τις προσπεράσεις στη χώρα προορισμού σας, καθώς αυτοί μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την τοποθεσία. Φροντίστε επίσης να ελέγξετε τους κανόνες στάθμευσης, το κόστος και τους κανονισμούς.

Αυτά μπορεί μερικές φορές να είναι αρκετά περίπλοκα και να χρειάζετε προετοιμασία ημερών ή και εβδομάδων! Εάν γνωρίζετε πού κατευθύνεστε, σχεδιάστε τη διαδρομή εκ των προτέρων, ώστε να μπορείτε να εστιάσετε στην οδήγηση και όχι στο άγχος της πλοήγησης σε ένα άγνωστο μέρος. Είναι ζωτικής σημασίας να ελέγχετε πάντα τι καλύπτει η ταξιδιωτική σας ασφάλεια ή η ασφάλεια αυτοκινήτου εντός κι εκτός της χώρας που διαμένετε.

Απαραίτητα Έγγραφα

Μαζί με τα έγγραφα της άδειας οδήγησης (διπλωμα οδηγησης), άδειας αυτοκινητου, πρεπει να έχετε μαζί και ταξιδιωτική ασφάλιση (πράσινη κάρτα). Εάν οδηγείτε το δικό σας αυτοκίνητο, φέρτε κι ένα αντίγραφο των εγγραφής στην οδική βοήθεια. Ορισμένες χώρες απαιτούν ένα αυτοκόλλητο άδειας για οδούς ταχείας κυκλοφορίας, το οποίο συνήθως περιλαμβάνεται στην τιμή ενοικίασης, αλλά φροντίστε να το επαληθεύσετε μαζί τους πριν βγείτε στους δρόμους της χώρας προορισμού.

Γενικοί κανόνες

Ενώ το ευρύ φάσμα των χωρών στην Ευρώπη έχει συχνά διαφορετικούς κανονισμούς, υπάρχουν ορισμένοι γενικοί κανόνες οδήγησης που θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε στη σωστή πλευρά του νόμου.

Φορέστε τη ζώνη σας

Πάντα να φοράτε σωστά τη ζώνη ασφαλείας. Αυτή είναι μια αυστηρή νομική απαίτηση σε όλη την Ευρώπη.

Οδηγήστε στη δεξιά πλευρά του δρόμου

Αυτός είναι ο γενικός κανόνας σε όλη την Ευρώπη, εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Μάλτα, την Κύπρο και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Είναι παράνομο να στρίβεις δεξιά σε κόκκινο φανάρι, χωρίς να υπάρχει σήμανση για αυτό.

Μην πίνετε και οδηγείτε

Τα όρια αλκοόλ στο αίμα είναι συχνά πολύ χαμηλά ή μηδενικά, γεγονός που καθιστά εύκολο να παρασυρθείτε ακόμα και αν πίνετε ένα μικρό ποτό με το δείπνο σας. Στη Γαλλία, όλα τα αυτοκίνητα χρειάζονται ένα αλκοτέστ, το οποίο σς παρέχεται αν νοικιάσετε αυτοκίνητο απο εκεί, αλλά θα χρειαστεί να το προμηθευτείτε εάν έχετε νοικιάσει όχημα απο την χώρα σας.

Μην χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας

Η πραγματοποίηση κλήσεων ή μηνυμάτων κατά την οδήγηση είναι παράνομη στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Πάνω απ ‘όλα, είναι σημαντικό να εξοικειωθείτε με οποιουσδήποτε συγκεκριμένους νόμους στη χώρα προορισμού σας, πριν πάρετε το τιμόνι, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προσδιορίζουν τα πράγματα που πρέπει να υπάρχουν στο αυτοκίνητο εάν διασχίζετε χώρες ή οδηγείτε δικό σας όχημα.

Μερικοί περίεργοι αλλά σημαντικοί νόμοι για κάθε χώρα περιλαμβάνουν να κρατάτε τους προβολείς σας πάντα αναμμένους (ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας). Όπως στις Σκανδιναβικές χώρες και σε ορισμένες τοποθεσίες της Ανατολικής Ευρώπης και να διασφαλίζετε ότι δεν θα ξεμείνετε από καύσιμα στον αυτοκινητόδρομο στη Γερμανία!

Όρια ταχύτητας στις χώρες της ΕΕ

Επιπλέον συμβουλές

Η οδήγηση στην Ευρώπη μπορεί να είναι μια πολύ διαφορετική εμπειρία από τον υπόλοιπο κόσμο, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για πολυσύχναστες ιστορικές πόλεις. Προσπαθήστε να σχεδιάσετε διαδρομές αποφεύγοντας το κέντρο, ιδιαίτερα σε παλιές πόλεις που μπορεί να είναι δύσκολο να πλοηγηθείτε και γεμάτες κανόνες μονής κατεύθυνσης.

Τα αυτοκίνητα απαγορεύονται επίσης σε ορισμένα ευρωπαϊκά κέντρα πόλεων ή υπόκεινται σε τέλη κυκλοφοριακής συμφόρησης. Προετοιμαστείτε για μεγάλες οδικές σήραγγες, που μπορεί να σας ενοχλήσουν.

Μην ξεχνάτε να προσέχετε τους ποδηλάτες σε αστικές περιοχές με ποδηλατόδρομους, δημοφιλείς διαδρομές στην ύπαιθρο ή σε πολυσύχναστες πόλεις με ποδήλατο όπως το Άμστερνταμ.

Οι δρόμοι μπορεί συχνά να είναι πολυσύχναστοι και γεμάτοι με έργα οδοποιίας τους καλοκαιρινούς μήνες του Ιουλίου και του Αυγούστου, οπότε προϋπολογιστείτε περισσότερο χρόνο για να φτάσετε στον προορισμό σας αντί να βιάζεστε.

Ελέγξτε εκ των προτέρων για τυχόν διόδια και οδούς ταχείας κυκλοφορίας στη διαδρομή σας και εάν κοστίζουν χρέωση. Αξίζει πάντα να έχετε κάποια εφεδρικά νομίσματα για παν ενδεχόμενο, καθώς δεν παίρνουν όλοι τραπεζικές κάρτες.

Scroll to Top