Οδηγηση το χειμωνα καταλληλη προετοιμασια

Η οδηγηση το χειμωνα ενέχει κινδύνους και γι’ αυτό όλοι οι οδηγοί θα πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι.

Έτσι τόσο η οδήγηση όσο και η χρήση του αυτοκινήτου το χειμώνα θα πρέπει να γίνεται με τρόπο που θα εξασφαλίζει πρώτα από όλα την ασφάλειά σου.

Σωστή χρήση του αυτοκινήτου το χειμώνα

Πριν ξεκινήσεις τις χειμερινές διαδρομές με το αυτοκίνητο, θα πρέπει να ακολουθείς μία “ρουτίνα” που θα σου εξασφαλίζει ότι το όχημά σου δεν θα πάθει κάποια βλάβη και εσύ φυσικά θα είσαι περισσότερο ασφαλής. Τα βήματα για τη σωστή χρήση του αυτοκινήτου το χειμώνα είναι τα εξής:

  1. Προθέρμανση αυτοκινήτου κατά την εκκίνηση

Σαν πρώτο βήμα πριν να ξεκινήσεις με το αυτοκίνητο, πρέπει να προθερμάνεις τον κινητήρα για λίγα λεπτά. Επιπλέον, όταν ξεκινήσεις καλό είναι να προχωρήσεις αργά και να αφήσεις τον κινητήρα να λειτουργεί στις χαμηλές στροφές δίχως να επιταχύνεις απότομα.

  1. Ξεθάμπωσε τα τζάμια πριν φύγεις!

Το ξεθάμπωμα των τζαμιών του αυτοκινήτου είναι κυρίως θέμα ασφάλειας. Έτσι, θα πρέπει να φροντίσεις να ξεθαμπώσουν πρώτα καλά τα τζάμια πριν αποφασίσεις να εκκινήσεις το όχημά σου, εφόσον έτσι μόνο θα έχεις τη μέγιστη ορατότητα που χρειάζεσαι.

Για να ξεθαμπώσουν γρήγορα τα τζάμια στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, ενεργοποίησε το air-condition με κατεύθυνση του αέρα προς τα τζάμια του οχήματός σου. Ποτέ μην επιλέγεις την ανακύκλωση αέρα, καθώς τα τζάμια θολώνουν περισσότερο.

Extra hint: Για το ξεθάμπωμα των εξωτερικών τζαμιών του οχήματός σου, χρησιμοποίησε ειδικά καθαριστικά τζαμιών είτε συμπυκνωμένα είτε αραιωμένα που εξασφαλίζουν καθαρισμό του παρμπρίζ για τέλεια ορατότητα.

  1. Έλεγξε τους υαλοκαθαριστήρες

Ο χρόνος αλλαγής των υαλοκαθαριστήρων είναι κατά μέσο όρο ανά έξι μήνες. Σε περίπτωση που παρατηρήσεις ότι οι υαλοκαθαριστήρες αφήνουν σημάδια πάνω στο παρμπρίζ ή κάνουν θόρυβο, τότε αυτό είναι σημάδι ότι πρέπει να τους αλλάξεις.

Σωστή οδήγηση του αυτοκινήτου το χειμώνα

Η οδηγηση το χειμωνα μπορεί να γίνει ιδιαίτερα δύσκολη κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να είσαι κατάλληλα προετοιμασμένος και εξοπλισμένος πόσο μάλλον αν πρόκειται να οδηγήσεις στο χιόνι.

  1. Δεν πας πουθενά χωρίς ένα αντιολισθητικό σύστημα

Δεν δύναται να φύγεις με το αυτοκίνητο, έξω να χιονίζει και να μην έχεις μαζί ένα αντιολισθητικό σύστημα. Επομένως, καθώς είναι θέμα ασφάλειας όσο δικής σου όσο και των υπόλοιπων οδηγών, θα πρέπει να φροντίσεις να έχεις προμηθευτεί είτε αλυσίδες χιονιού είτε χιονοκουβέρτες!
Χιονοκουβέρτες για μεγαλύτερη ευκολία

Αν επιθυμείς μία εύκλη λύση αντιολισθητικού συστήματος την ώρα που είσαι στο χιόνι, τότε οι χιονοκουβέρτες είναι η ευκολότερη. Πιο συγκεκριμένα για την τοποθέτηση χιονοκουβέρτας θα πρέπει να κάνεις τα εξής:

Βήμα 1: Τέντωσε τη χιονοκουβέρτα στην κορυφή του ελαστικού.

Βήμα 2: Μετακίνησε το αυτοκίνητο μπροστά και κατόπιν τέντωσε τη χιονοκουβέρτα στην κορυφή του υπόλοιπου ελαστικού.

Είσαι έτοιμος! Σε μόλις δύο απλά βήματα τοποθέτησες τις χιονοκουβέρτες και χωρίς να χρειαστεί να εκτεθείς για πολύ ώρα στο κρύο.

  1. Φρόντισε να έχεις μαζί τα απαραίτητα πρώτης ανάγκης

Η σωστή οδήγηση και πόσο μάλλον το χειμώνα που οι δρόμοι είναι πιο ολισθηροί, σημαίνει ότι αν μείνεις κάπου με το αυτοκίνητο θα έχεις την ικανότητα να ειδοποιήσεις εγκαίρως τους υπόλοιπους οδηγούς.

Έτσι, με ένα τρίγωνο αυτοκινήτου θα μπορέσεις να “μεταφέρεις” στους υπόλοιπους οδηγούς ότι κάτι έχει συμβεί και θα πρέπει να ελαττώσουν ταχύτητα ή ακόμα και να σε βοηθήσουν.

Ακόμη, σε αυτή τη περίπτωση με ξεχνάς να έχεις μαζί και ένα γιλέκο ώστε να είσαι ευδιάκριτος και να παραμένεις πιο ασφαλής μέχρι να λυθεί το πρόβλημα.

Μη ξεχνάς ακόμη να έχεις μαζί μία ξύστρα πάγου αλλά και ένα σκουπάκι χιονιού για να αφαιρέσεις εύκολα το πάγο ή το χιόνι από το όχημά σου και χωρίς να προκαλέσεις ζημιά σε αυτό. Ειδικότερα η αφαίρεση του χιονιού από το αυτοκίνητο είναι σημαντική έτσι ώστε να μην φεύγει το χιόνι από το όχημά σου στους υπόλοιπους οδηγούς.

  1. Συντήρησε το air-condition για περισσότερη άνεση και ασφάλεια

Το να οδηγείς με μπουφάν στο αυτοκίνητο και να κρυώνεις σίγουρα δε θα σου δώσει την ικανότητα να μπορείς να αντιμετωπίζεις με ευκολία κάποιον πιθανό κίνδυνο. Επομένως, για να οδηγείς με περισσότερη άνεση το χειμώνα, φρόντισε να συντηρείς το air-condition. Έτσι, οι οδηγικές σου αντιδράσεις θα είναι καλύτερες κι εσύ θα παραμείνεις περισσότερο ασφαλής.

Scroll to Top