Οδηγηση και αλκοολ – οδικη ασφάλεια

Πώς το αλκοολ επηρεάζει τον οδηγο στην οδηγηση

Το αλκοόλ μετά τη χρήση οινοπνευματωδών ποτών, αρχίζει με την απορρόφηση της αιθυλικής αλκοόλης από το στομάχι και το έντερο και καταλήγει στο αίμα μας.

Η ύπαρξη αλκοόλ στο αίμα εμφανίζεται και στον εκπνεόμενο αέρα, την οποία μπορούν να μετρήσουν με τα γνωστά μας αλκοολόμετρα. Τα αλκοολόμετρα μετρούν χιλιοστά του γραμμαρίου αλκοόλης ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα (mg/l) ( Οδηγηση και αλκοολ ).

Επίσης το αλκοόλ μπορεί να μετρηθεί και με τη μέθοδο της αιμοληψίας, αλλά τότε η περιεκτικότητα εκφράζεται σε χιλιοστά του γραμμαρίου ανά χιλιοστό του λίτρου αίματος.

Ανάλογα με το ποσοστό συγκέντρωσης ή περιεκτικότητας αλκοολ στο αίμα μας, οι επιδράσεις και τα συμπτώματα διαφέρουν. Προσοχή μπορει να σου αφαιρεθεί το διπλωμα οδηγησης

Μερικά παραδείγματα για τα συμπτώματα :
  • Με ποσοστό από 0,10 mg έως 0,29 mg ανά λίτρο εμπνεόμενου αέρα, ο άνθρωπος είναι νηφάλιος, αισθάνεται ευδιαθεσία και γίνεται πιο ομιλητικός.
  • Με ποσοστό από 0,30 mg έως 0,59 mg γίνεται απρόσεκτος, χάνει τον έλεγχο συγκέντρωσης της σκέψης του και το συντονισμό των ενεργειών του. Επίσης, μειώνεται η απόδοση των αισθητηρίων οργάνων του, αυξάνεται η αυτοπεποίθησή του και μειώνονται οι αναστολές του.
  • Όταν το ποσοστό οινοπνεύματος κυμαίνεται από 0,60 mg έως 0,90 mg παρατηρείται αστάθεια μνήμης, απώλεια λογικής. Επίσης ελάττωση αντίληψης και αίσθησης του βάθους. Ακόμα έχει μειωμένη περιφερειακή όραση, αποσυντονισμό ενεργειών στις κινήσεις καθώς και αστάθεια στο περπάτημα. Μπορεί ακόμα να παρατηρηθεί τάση προς εμετό και υπνηλία.
  • Με ποσοστό μεταξύ 0,91mg και 1,19 mg παρατηρείται σύγχυση μνήμης, ζαλάδα, απώλεια προσανατολισμού, συναισθήματα φόβου, λύπης, θυμού και βίας. Ελαττώνεται η αίσθηση του πόνου, χάνεται η ικανότητα να αρθρώσει σωστά λέξεις. Καθώς και η ισορροπία στο βάδισμα. Επίσης, ατονεί η ικανότητά του να διαχωρίζει χρώματα και σχήματα.
  • Αν κάποιος έχει στο σώμα του ποσοστό οινοπνεύματος από 1,20 mg έως 1,49 mg παρουσιάζει πολύ μειωμένη αντίδραση σε ερεθίσματα, ενώ πλησιάζει σε κατάσταση παράλυσης. Μπορεί να παρατηρηθεί αδράνεια, απάθεια, εμετός, απώλεια συγκράτησης ούρων, ανικανότητα να περπατήσει ή να σταθεί όρθιος, έντονη υπνηλία, αναισθησία και κώμα.
  • Από 1,50 mg έως 1,60 mg παρουσιάζεται πλήρης απώλεια των ανακλαστικών ενεργειών ενός ανθρώπου. Η θερμοκρασία του σώματος είναι χαμηλή, ο ρυθμός της αναπνοής και της κυκλοφορίας αίματος ελαττώνεται. Ενώ μπορεί να μείνει αναίσθητος, σε κώμα και πολύ πιθανόν να επέλθει και θάνατος.
  • Από 1,90 mg και άνω επέρχεται θάνατος από αδράνεια του αναπνευστικού συστήματος. 
Αν αντιστοιχίσουμε τις παραπάνω επιπτώσεις, του αλκοόλ στον οργανισμό, με την ικανότητα οδήγησης θα έχουμε (Οδηγηση και αλκοολ) :

μεθυσμενος οδηγος Οδηγηση και αλκοολ

  • Δυσκολία συγκέντρωσης κατά την ώρα της οδήγησης.
  • Μείωση της κρίσης, του συντονισμού και του χρόνου αντίδρασης.
  • Μείωση της φυσικής ικανότητας του ανθρώπου να εκτελεί περισσότερες από μία ενέργειες ταυτόχρονα.
  • Μείωση εύρους της πλευρικής όρασης.
  • Μείωση της ικανότητας του οδηγού να βλέπει μακριά τη νύχτα.
  • Εμφάνιση θολών ή πολλαπλών ειδώλων.
  • Μειωμένη αντίληψη του χώρου.
    Χαλάρωση, με αποτέλεσμα την αύξηση της πιθανότητας υπνηλίας.
  • Μετατροπή απλών διαδικασιών οδήγησης σε δύσκολες και πολύπλοκες.
  • Παραβιάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, εσκεμμένες ή μη (παράβλεψη του ερυθρού σηματοδότη, οδήγηση εκτός της λωρίδας κυκλοφορίας του, κ.α.).

οδηγηση με αλκοολ

Παραδείγματα για την Οδηγηση και αλκοολ :

Ένας νηφάλιος οδηγός που κινείται με ταχύτητα 80χλμ/ώρα, αν δει ξαφνικά ένα εμπόδιο σταματά περίπου σε 74,47 μέτρα.

Ενώ, ένας μη νηφάλιος οδηγός που οδηγεί με την ίδια ταχύτητα, έχοντας όμως καταναλώσει 4 ποτήρια αλκοολούχων ποτών, σταματά περίπου σε 107,8 μέτρα.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο χρόνος που θα κάνει να αντιδράσει ο οδηγός αυτός θα είναι αυξημένος κατά 1,5 δευτερόλεπτο από αυτόν του νηφάλιου οδηγού, συνεπώς θα διανύσει περίπου άλλα 33 μέτρα (αφού κάθε δευτερόλεπτο με 80 χλμ/ώρα διανύει περίπου 22 μέτρα). Τα επιπλέον αυτά 33 μέτρα λοιπόν αντιστοιχούν στο μήκος σχεδόν 7 αυτοκινήτων σταθμευμένων το ένα μετά το άλλο.

Εάν σκεφτούμε ότι ένα και μόνο παραπάνω μέτρο αρκεί για να συμβεί (ή ένα λιγότερο μέτρο για να αποτραπεί) ένα ατύχημα, ας σκεφτούμε όλοι μας τι σημαίνει 1,5 δευτερόλεπτο παραπάνω σε χρόνο αντίδρασης.

Σύμφωνα με τον ΚΟΚ, ο ελεγχόμενος οδηγός θεωρείται ότι βρίσκεται υπό την επίδραση οινοπνεύματος όταν το ποσοστό αυτού στον οργανισμό είναι από 0,50 γραμμάρια ανά λίτρο αίματος (0,50 gr/l) και άνω όταν μετρηθεί με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή από 0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα και άνω, όταν η μέτρηση γίνεται στον εκπνεόμενο αέρα με αντίστοιχη συσκευή αλκοολομέτρου.

Scroll to Top