Οδηγώ με Ασφάλεια: Δίνω προτεραιότητα στη ΖΩΗ!
Η οδήγηση είναι ένα από τα πιο καθημερινά και ταυτόχρονα επικίνδυνα πράγματα που κάνουμε. Κάθε φορά που πιάνουμε το τιμόνι,…
Το Κοστος για το Διπλωμα Αυτοκινητου τιμες
Όταν αποφασίζετε να αποκτήσετε το δίπλωμα οδήγησης, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη σας το κόστος που συνδέεται με αυτή τη…
Πώς αλλάζουμε λάστιχο στο αυτοκίνητό μας Σχολη Οδηγων
Κάθε οδηγός πρέπει να γνωρίζει πώς αλλάζουμε το λάστιχο του αυτοκινήτου εάν σκάσει, καθώς πρόκειται για κάτι που μπορεί να…
Οδηγηση εντος πολης
Όταν οδηγείτε, είναι σημαντικό να βλέπετε και να χρησιμοποιείτε την αντίληψή σας (ίσως και την φαντασία σας), για να προβλέπετε…
Οδηγηση το χειμωνα καταλληλη προετοιμασια
Η οδηγηση το χειμωνα ενέχει κινδύνους και γι’ αυτό όλοι οι οδηγοί θα πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι. Έτσι τόσο…
Service αυτοκινητου καλοκαιρι οδικη ασφάλεια
Η ιδανική εποχή για ταξίδια με το αυτοκίνητο, είναι το καλοκαίρι. Δυστυχώς, ειναι και η εποχή για να αντιμετωπίσετε προβλήματα…
Οδηγηση και υπνηλια – οδικη ασφαλεια
Γενικά η έλλειψη ύπνου έχει ως αποτέλεσμα να μας έρχεται έντονη υπνηλία σε ώρες που το άτομο θα πρέπει να…
Φαρμακα και οδηγηση – οδική ασφάλεια
H οδήγηση είναι μια δραστηριότητα η οποία απαιτείται εγρήγορση. Οπότε, φάρμακα ή ουσίες που μειώνουν την εγρήγορση του οδηγού, μπορούν…
Οδηγηση και αλκοολ – οδικη ασφάλεια
Πώς το αλκοολ επηρεάζει τον οδηγο στην οδηγηση Το αλκοόλ μετά τη χρήση οινοπνευματωδών ποτών, αρχίζει με την απορρόφηση της…
Έλεγχοι πριν την εκκίνηση του αυτοκινήτου
Πριν εκκινήσετε το αυτοκίνητό σας πρέπει πάντοτε να ελέγχετε ότι:
- Τα ελαστικά σας είναι σε καλή κατάσταση.
- Έχετε επαρκή ποσότητα καυσίμου για το ταξίδι σας.
- Οι πινακίδες και το παρμπρίζ είναι καθαρά.
- Τα φώτα του οχήματος λειτουργούν.
- Κλειδώσατε τις πόρτες του οχήματος (σε κάποια αυτοκίνητα πλέον γίνεται αυτόματα όταν ξεπεράσουν την ταχύτητα των 20 km/h).
- Λειτουργούν σωστά και αποτελεσματικά οι υαλοκαθαριστήρες.
- Έχετε προσαρμόσει τη θέση του καθίσματος.
- Έχετε προσαρμόσει το μαξιλάρι κεφαλής.
- Έχετε προσαρμόσει κατάλληλα τους καθρέφτες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό του οχήματος.
- Έχετε βάλει τη ζώνη ασφαλείας εσείς, αλλά και όλοι οι επιβάτες.
- Έχετε ρυθμίσει τη συσκευή πλοήγησης (σε περίπτωση που σκοπεύετε να τη χρησιμοποιήσετε).
Ζώνη ασφαλείας
Είναι υποχρεωτικό να χρησιμοποιείτε ζώνη ασφαλείας σε όλες τις περιπτώσεις διαδρομών, τόσο εσείς όσο και όλοι οι επιβάτες. Πριν ξεκινήσετε να οδηγείτε, τραβήξτε μαλακά τη ζώνη, προσέχοντας να μην έχουν συστραφεί οι ιμάντες, και ασφαλίστε την. Όταν η ζώνη ασφαλίζει σωστά, ακούγεται ένας μεταλλικός ήχος (κλικ). Στη σωστή θέση, η ζώνη πρέπει να ακουμπά στον θώρακα και στη λεκάνη. Το ύψος της ζώνης ρυθμίζεται ανάλογα με τη διάπλασή σας.
Εξαιρέσεις από την υποχρεωτικότητα χρήσης ζώνης υπάρχουν σε ειδικές περι-πτώσεις όπως οι εγκυμονούσες και όσοι έχουν εφοδιαστεί με πιστοποιητικό απαλλαγής από τις αρμόδιες Υγειονομικές Αρχές για λόγους υγείας. Στο πιστοποιητικό πρέπει να αναγράφεται η διάρκεια ισχύος του και να υπάρχει το σχετικό σήμα.
Κατά τη σύγκρουση, η ζώνη ασφαλείας βοηθά να ανακατανεμηθούν και να μειωθούν οι δυνάμεις που σας ασκούνται. Επιπλέον, οι ζώνες ασφαλείας είναι εξοπλισμένες με ειδικούς μηχανισμούς που ονομάζονται προεντατήρες, οι οποίοι ενεργοποιούνται σε περίπτωση σύγκρουσης και μειώνουν το μήκος της, ώστε να συγκρατούνται πιο αποτελεσματικά οι επιβαίνοντες στη θέση τους.
Εάν δεν χρησιμοποιείτε τη ζώνη, τότε εσείς και ο συνοδηγός κινδυνεύετε να προσκρούσετε στον ανεμοθώρακα (παρμπρίζ) και πιθανώς να εκτιναχθείτε εκτός του οχήματος, οι δε επιβάτες των πίσω θέσεων κινδυνεύουν να προσκρούσουν στις θέσεις του οδηγού και του συνοδηγού. Τέτοιες προσκρούσεις έχουν εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις στους επιβαίνοντες (απώλεια αισθήσεων, κακώσεις, τραυματισμούς ακόμη και απώλεια ζωής).
Γι’ αυτό είναι απαραίτητο, αλλά και υποχρεωτικό, όλοι οι επιβαίνοντες σε ένα αυτοκίνητο να χρησιμοποιούν πάντα τις ζώνες ασφαλείας.