Οδηγηση Εκτος πολης αποσταση ασφαλειας

οδηγηση εκτος πολης

Βασική προϋπόθεση είναι, να έχετε κάνει έναν τεχνικό έλεγχο στο όχημά σας (έλεγχο λαδιών, ψυκτικού υγρού, υγρά φρένων, ελαστικά κλπ).

Φοράτε τον κατάλληλο ρουχισμό: Flat παπούτσια, όχι χοντρά ρούχα(μπουφάν κλπ).
Οδηγείτε με ταχύτητες μικρότερες από τα όρια, επιλέγοντας τις δεξιές λωρίδες κυκλοφορίας.

Τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας, μετρώντας, τουλάχιστον δύο δευτερόλεπτα πίσω το προπορευόμενο όχημα.

Να κρατάτε το τιμόνι με τα δύο χέρια (9:15 έως 10:10), και να εστιάζετε με τα μάτια σας στον ορίζοντα του δρόμου (δηλ. μακρυά!).

Φυσικά Χωρίς κινητό, δεν τρώμε στην οδήγηση, και βέβαια δεν καπνίζουμε την ώρα που οδηγεύμε.

Τις ημέρες με ηλιοφάνεια, καλό είναι να έχετε γυαλιά ηλίου (με λεπτό σκελετό στα πλάγια). Αν χρειάζετε να έχετε γυαλιά οράσεως θα πρέπει οπωσδήποτε να τα φοράτε (ή φακούς επαφής).

Θυμηθείτε να ελέγχετε τακτικά τους καθρέφτες σας για να ελέγχετε την κίνηση γύρω από το όχημά σας.

Αν χρησιμοποιείτε GPS, προσοχή στις οδηγίες που σας δίνει, ώστε να ειδοποιείτε του πίσω ερχόμενους, έγκαιρα, χωρίς να κάνετε απότομες κινήσεις και ελιγμούς, προκειμένου να ακολουθήσετε την επιθυμητή διαδρομή.

Προσπερασμα

Πριν ξεκινήσετε το προσπέρασμα κάνετε ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΟΥΣ ΚΑΘΡΕΠΤΕΣ (ΜΕΣΑΙΟ και ΑΡΙΣΤΕΡΟ).

Ανάβετε το ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΦΛΑΣ

Ξανακοιτάτε ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΚΑΘΡΕΠΤΗ και με το κεφάλι μια γρήγορη ματιά δίπλα σας για το το τυφλό σημείο ορατότητας).

Αφού βεβαιωθείτε ότι δεν έρχεται κάποιο όχημα στην αριστερή σας λωρίδα, κάνετε ομαλή αλλαγή λωρίδας , χωρίς απότομο τιμόνι.

Όταν προσπερνάτε, επιταχύνετε το όχημά σας, διαφορετικά θα βρίσκεστε για πολύ χρόνο δίπλα στο άλλο όχημα.

Συμβουλευτείτε τον ΜΕΣΑΙΟ και ΔΕΞΙ ΚΑΘΡΕΠΤΗ, για να δείτε ότι έχετε περάσει αρκετά εμπρός από το όχημα που μόλις προσπεράσατε.

Ανάβετε το ΔΕΞΙ ΦΛΑΣ, και εισέρχεστε ΟΜΑΛΑ στην δεξιά λωρίδα, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΤΕ ΤΑΧΥΤΗΤΑ.

Εάν το όχημα που προσπερνάτε, δείτε ότι επιταχύνει (…σας συναγωνίζεται), αφήστε το γκάζι, ώστε να φύγει και ξαναμπείτε στη δεξιά λωρίδα.

Όταν από μακρυά δείτε ένα αργό όχημα εμπρός από εσάς (πχ φορτηγό,λεωφορείο), μην περιμένετε να βρεθείτε ακριβώς πίσω του για να το προσπεράσετε. ξεκινήστε αλλαγή λωρίδας πολύ πριν.

Προσοχή

Μην οδηγείτε στην αριστερή λωρίδα χωρίς λόγο.
Μην κάνετε “σλάλομ” μεταξύ των λωρίδων, ιδιαίτερα σε πυκνή κυκλοφορία ή μποτιλιάρισμα.

Δώστε προσοχή όταν πλησιάζετε σε διόδια, οδηγείτε σιγά και επιλέξτε μια λωρίδα, με βάση τον τρόπο πληρωμής σας, και μην αλλάζετε λωρίδα την τελευταία στιγμή. Μόλις κάνετε την πληρωμή και η μπάρα ανοίξει, επιταχύνετε μεν, αλλά προσέχετε διότι, συνήθως γίνεται πύκνωση των λωρίδων κυκλοφορίας.

Μην πατάτε τα φρένο χωρίς λόγο.

Σε περίπτωση απότομης επιβράδυνσης της κυκλοφορίας, ειδοποιήστε τους άλλους οδηγούς που ακολουθούν ανάβοντας τα προειδοποιητικά φώτα αλάρμ.

Μην εισέρχεστε στη Λ.Ε.Α. λωρίδα έκτακτης ανάγκης, είναι για τα οχήματα της έκτακτης ανάγκης (ασθενοφόρα, περιπολικά, πυροσβεστικά, οδικής βοήθειας κλπ).

Αν έχετε κάποιο άμεσο πρόβλημα με το όχημά σας, και αναγκαστείτε να σταματήσετε στην Λ.Ε.Α., ανάψτε ΑΛΑΡΜ, φορέστε το γιλέκο ασφαλείας, βγάλτε τους επιβάτες εκτός δρόμου, τοποθετήστε το προειδοποιητικό τρίγωνο (μακρυά 100μ), και βγείτε κι εσείς εκτός δρόμου (πίσω από τις μπάρες) και καλέστε και περιμένετε βοήθεια.

Scroll to Top