Υαλοκαθαριστήρες αυτοκινητου

Τα οχήματα που διαθέτουν υαλοπίνακα (παρμπρίζ) εχουν σχεδιαστεί να διαθέτουν υαλοκαθαριστήρες. Οπότε γίνεται άμεσος καθαρισμός και ο οδηγός έχει τη δυνατότητα να βλέπει σωστά το δρόμο, άσχετα από τις καιρικές συνθήκες έξω από το όχημα.

Η ορατότητα είναι βασικός παράγοντας ασφάλειας, η νομοθεσία επιβάλει την ύπαρξη και λειτουργία υαλοκαθαριστήρων.

Επίσης είναι ενα βασικο σημειο ελέγχου στα ΚΤΕΟ.

Τρόπος λειτουργίας των υαλοκαθαριστήρων

Οι υαλοκαθαριστήρες αποτελούνται απο κινούμενους μοχλούς με ελαστικά τμήματα (μάκτρα), που εφάπτονται στο παρμπρίζ και παίρνουν το σχήμα της επιφάνειάς του. Οι μοχλοί παίρνουν κίνηση απο ένα ηλεκτρικό μοτέρ, το οποίο τροφοδοτείται με ρεύμα μέσω ενός ρελέ. Η ταχύτητα λειτουργίας του, είναι ανάλογη με τη θέση που βρίσκεται ο διακόπτης (λεβιεδάκι) στην καμπίνα επιβατών.

Ο οδηγός επιλέγει μια συγκεκριμένη ταχύτητα λειτουργίας, και το αντίστοιχο κύκλωμα και ο μηχανισμός αρχίζει να λειτουργεί και να καθαρίζει (σκουπίζει) το παρμπρίζ. Παράλληλα ο οδηγός, μπορεί να θέ σε λειτουργία και το σύστημα πλύσης του παρμπρίζ.

Οι συνηθέστερες βλάβες των υαλοκαθαριστήρων

Δεν δουλεύουν οι υαλοκαθαριστήρες αλλά ούτε το μοτέρ : Αυτη η βλάβη δείχνει να είναι ηλεκτρικής φύσεως, ίσως κάποια καμένη ασφάλεια ή βλάβη πολυλειτουργικού διακόπτη ή κάποιο κομμένο καλώδιο.

Το μοτέρ ακούγεται, αλλά δεν κινούνται οι υαλοκαθαριστήρες : Συνήθως, η βλάβη αυτή οφείλεται στη φθορά των δοντιών του άξονα κίνησης του μοτέρ, ή στην χαλάρωση του παξιμαδιού σύσφιξης των υαλοκαθαριστήρων στο σύστημα κίνησης.

Δουλεύουν σε μία ταχύτητα :  Συνήθως, η βλάβη πολυλειτουργικού διακόπτη.

Οι υαλοκαθαριστήρες δουλεύουν συνέχεια : Στην συγκεκριμένη περίπτωση, οι επαφές του ρελέ ενδέχεται να έχουν πάθει βραχυκύκλωμα.

Οι υαλοκαθαριστήρες κινούνται πολύ αργά :  Η πιθανή βλάβη είναι στην μερική καταστροφή του μοτέρ.

Δεν καθαρίζει καλά το παρμπρίζ. Η πιο συνηθισμένη βλάβη, έχουν φθαρεί τα μάκτρα (λαστιχάκια) των υαλοκαθαριστήρων. Θα πρέπει να τα αντικαταστήσετε άμεσα.

Η επισκευή των μάκτρων απαιτεί εμπειρία, ή κάποιον τεχνικό. Αν δεν γίνει σωστά η όποια εργασία μπορεί να προκληθεί φθορά στο παρμπρίζ ή και σπάσιμο του γυαλιού. Καλό θα είναι να αντικαταστήσετε όλο το κομμάτι που συγκρατεί τα μάκτρα.

Πώς αντικαθίστανται τα μάκτρα των υαλοκαθαριστήρων;

Η αλλαγή των μάκτρων, θα πρέπει να γίνεται μια φορά το χρόνο ή όποτε φθαρούν νωρίτερα. Ο τρόπος αντικατάστασής τους, ενδέχεται να διαφέρει ανάλογα με το μοντέλο και τον τύπο σύνδεσης των τμημάτων. Η συνολική διαδικασία δεν παρουσιάζει δυσκολίες. Τις περισσότερες φορές, πρέπει να πραγματοποιηθούν τα παρακάτω:

  1. Ανασηκώστε τον υαλοκαθαριστήρα από την επιφάνεια του παρμπρίζ.
  2. Γυρίστε τον υαλοκαθαριστήρα προς τα πίσω, για να δείτε το μάνδαλο ή τον σφιγκτήρα.
  3. Ξεκουμπώστε το στοιχείο στερέωσης και βγάλτε το χαλασμένο τμήμα.
  4. Τοποθετήστε ένα καινούριο.

Κατά τη διάρκεια της αντικατάστασης, σιγουρευτείτε ότι το μπράτσο του υαλοκαθαριστήρα δεν θα ξεφύγει από τα χέρια σας, για να κάνει κάποια ζημιά στο παρμπρίζ χτυπώντας το.

Πώς αποφύγετε την πρόωρη φθορά των μάκτρων των υαλοκαθαριστήρων;

Εξασφαλίστε ότι υπάρχει ικανή ποσότητα υγρού πλύσης στο δοχείο νερού του συστήματος πλύσης των παρμπρίζ: οι ξεραμένοι ρύποι επιφέρουν ιδιαίτερη λειαντική φθορά στα μάκτρα των υαλοκαθαριστήρων.

Πλένετε ανά διαστήματα τα μάκτρα των υαλοκαθαριστήρων με νερό ή σαμπουάν αυτοκινήτου. χωρίς γυαλιστικά ή κερί: η άμμος που μαζεύεται μέσα στις αυλακώσεις των τμημάτων, ενδέχεται να τα βλάψει, αλλά και να προκαλέσει ραγίσματα και γρατζουνιές στο παρμπρίζ.

Προτού βάλετε μπροστά τους υαλοκαθαριστήρες το χειμώνα, θα πρέπει να καθαρίσετε το χιόνι και τον πάγο. Η επιφάνεια του παρμπρίζ και να σιγουρευτείτε ότι τα μάκτρα των υαλοκαθαριστήρων δεν έχουν παγώσει και κατά συνέπεια, κολλήσει επάνω του. Στην αντίθετη περίπτωση, το μάκτρο θα φθείρεται πρόωρα, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους να πάθουν ζημιά τόσο το μπράτσο του, όσο και ολόκληρος ο μηχανισμός μαζί με το μοτέρ.

Αν χρησιμοποιείτε το όχημά σας σε περιοχές με κρύο και χιόνι το χειμώνα, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε κατά τη διάρκειά του, ειδικά χειμερινά μάκτρα. Τα μάκτρα αυτά διαθέτουν ειδικό προστατευτικό κάλυμμα, το οποίο αποτρέπει το πάγωμα των τμημάτων.

Ρυθμίστε τα μπράτσα των υαλοκαθαριστήρων έτσι, ώστε τα μάκτρα των υαλοκαθαριστήρων να μη βγαίνουν έξω από την επιφάνεια του παρμπρίζ κατά τη λειτουργία τους, γιατί ενδέχεται να χαλάσουν τόσο τα ίδια, όσο και το μοτέρ των υαλοκαθαριστήρων.

Να αγοράζετε, αποκλειστικά υγρό για το σύστημα πλύσης, το οποίο θα είναι υψηλής ποιότητας, γιατί μόνον αυτό δεν θα καταστρέψει τα ελαστικά τμήματα.

Μην αφήνετε τους υαλοκαθαριστήρων σε κατακόρυφη θέση για πολύ μεγάλο διάστημα: ενδέχεται να προκληθούν βλάβες τόσο στο ελατήριο, όσο και στο μπράτσο τους, με αποτέλεσμα να μειωθεί η στεγανότητα της επαφής των τμημάτων των υαλοκαθαριστήρων στην επιφάνεια του παρμπρίζ.

 

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΚΤΕΟ

Scroll to Top