Νέα Θεωρία

Οδηγόντας εντός και εκτός συνόρων

Οδηγόντας εντός και εκτός συνόρων

23ο κεφάλαιο : Ταξιδεύοντας εντός και εκτός συνόρων Όταν οδηγείτε εντός και εκτός συνόρων της Ελλάδας, υπάρχουν ορισμένες σημαντικές τυπικές…

Γνωρίζοντας το αυτοκίνητο

Γνωρίζοντας το αυτοκίνητο

2ο κεφάλαιο : Γνωρίζοντας το αυτοκίνητο Το αυτοκίνητο αποτελεί ένα σημαντικό μέσο μεταφοράς για πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.…

Ελέγξτε οπτικά το αυτοκίνητό σας εξωτερικά, πριν εισέλθετε σ’ αυτό. Ο έλεγχος αυτός σας επιτρέπει να εντοπίσετε φθορές (π.χ. σπασμένος καθρέφτης, ξεφούσκωτο ελαστικό κ.λπ.), και να μην ξεκινήσετε την οδήγηση πριν διορθώσετε οποιοδήποτε τυχόν πρόβλημα. Επιπλέον, ο οπτικός έλεγχος σας βοηθά να εντοπίσετε ενδεχόμενους κινδύνους που προέρχονται από άλλους χρήστες της οδού κατά την εκκίνηση του αυτοκινήτου, όπως παιδιά που στέκονται στην πίσω πλευρά του αυτοκινήτου, αλλά και ζώα.

Κατά την είσοδο στο αυτοκίνητο

Η είσοδος στο αυτοκίνητο απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, ειδικότερα εάν πρέπει να γίνει από την πλευρά της κυκλοφορίας (σχ. 3.2). Αν μπείτε στο αυτοκίνητο από την πλευρά της κυκλοφορίας, πρέπει να κινηθείτε γύρω από το όχημα με πρόσωπο προς την κυκλοφορία και να επιβιβαστείτε όταν έχετε ελέγξει ότι δεν περνάει κά¬ποιο όχημα.

Αν ανοίξετε την πόρτα του αυτοκινήτου χωρίς να βεβαιωθείτε πρώτα ότι δεν διέρχεται άλλο όχημα σε επαρκή απόσταση, τότε κινδυνεύετε να εμπλακείτε σε οδικό συμβάν (ατύχημα) ή να υποχρεώσετε τον οδηγό του άλλου αυτοκινήτου να κάνει επικίνδυνο ελιγμό για να σας αποφύγει, με αποτέλεσμα τη δημιουργία προβλημάτων ασφαλείας στον δρόμο. Είναι εύλογο ότι πρέπει να κλείσετε την πόρτα του αυτοκινήτου αμέσως μόλις μπείτε σ’ αυτό, καθώς ενδέχεται να διέρχεται κάποιο άλλο αυτοκίνητο, το οποίο δεν ήταν ορατό όταν ελέγξατε την κυκλοφορία.

Κατά την έξοδο από το αυτοκίνητο, πρέπει να λαμβάνετε ανάλογες προφυλάξεις και μάλιστα να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή για την ύπαρξη πεζοδρομίου ή ποδηλατόδρομου δίπλα από τη θέση στάθμευσης, καθώς αν ανοίξετε την πόρτα απρόσεκτα, ενδέχεται να τραυματίσετε πεζούς, ποδηλάτες, οδηγούς Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΕΠΗΟ) κ.λπ. Η είσοδος των επιβατών στα πίσω καθίσματα, και ειδικότερα των παιδιών και των υπερηλίκων, θα πρέπει να γίνεται από την πλευ¬ρά του πεζοδρομίου, όποια και αν είναι η θέση τους μέσα στο αυτοκίνητο.

Scroll to Top