Το αυτοκίνητο ως μέσο μεταφοράς και η χρήση του

Αριθμός επιβα-τηγών οχημάτων στην Ελλάδα
Αριθμός επιβατηγών οχημάτων στην Ελλάδα

Υπολογίζεται πως στην ΕΕ το αυτοκίνητο εξυπηρετεί περίπου το 70% των αναγκών του μέσου πολίτη για τις μεταφορές του. Βάσει έρευνας που διεξήχθη από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), το ΙΧ αυτοκίνητο παραμένει σταθερά στην πρώτη θέση της προτίμησης των Ευρωπαίων για τις μετακινήσεις τους.
Στα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ υπάρχουν, σήμερα, περίπου 250 εκατομμύρια αυτοκίνητα, που αντιστοιχούν σε 1 αυτοκίνητo περίπου ανά 2 κατοίκους, τα οποία κινούνται σε οδικό δίκτυο μήκους 4,8 εκατ. χιλιομέτρων. Η ίδια αναλογία περίπου ισχύει και για την Ελλάδα,με τα οχήματα ιδιωτικής χρήσης απο το 2016 έως το 2020 συνεχώς να αυξάνονται.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκαν νέοι τρόποι χρήσης του αυτοκινήτου, πέρα από την ιδιωτική.

Ένας από αυτούς είναι η κοινή χρήση του αυτοκινήτου σε συνθήκες διαμοιρασμού αυτοκινήτου (car sharing), κατά τον οποίο αυτοκίνητα βρίσκονται σταθμευμένα σε πολλά σημεία στον δρόμο και οι οδηγοί μπορούν να τα χρησιμοποιούν κατά βούληση, πληρώνοντας κάποιο κόμιστρο.

Κοινή χρήση του αυτοκινήτου μπορεί να γίνει και με τον συνεπιβατισμό (car pooling). Στην περίπτωση αυτή ο οδηγός μπορεί να μοιραστεί τη διαδρομή και το κόστος της με άλλους επιβάτες. Οι δύο αυτοί τρόποι χρήσης του αυτοκινήτου, αποτελούν πραγματικότητα σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά και στην Ελλάδα, και προβλέπεται να κυριαρχήσουν στο μέλλον.

Scroll to Top