Επαγγελμα Οδηγος – απαραίτητα προσόντα – τι χρειαζεται

Επαγγελμα Οδηγος – απαραίτητα προσόντα – τι χρειαζεται
Επαγγελμα Οδηγος – απαραίτητα προσόντα – τι χρειαζεται

Επάγγελμα του μέλλοντος με τη μεγάλη ζήτηση σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα περιλαμβάνεται αυτό του επαγγελματία οδηγού. Καθημερινά, οι μεταφορικές εταιρείες αναζητούν προς άμεση πρόσληψη, αρκεί βέβαια να πληρούν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.

Ξεκινώντας από τα τυπικά και απολύτως απαραίτητα, ο υποψήφιος επαγγελματίας οδηγός θα πρέπει να εφοδιαστεί με τα παρακάτω:

Άδεια οδήγησης (διπλωμα): Στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι μεταφορικές εταιρείες ζητούν οδηγούς με δίπλωμα C1E και CE για συνδυασμούς τράκτορα με επικαθήμενο ή φορτηγού με συρόμενο.

ΠΕΙ (Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας): Οι κάτοχοι επαγγελματικής άδειας οδήγησης, προκειμένου να μπορούν να εξασκούν το επάγγελμα του οδηγού, πρέπει να τύχουν αρχικής κα περιοδικής θεωρητικής κατάρτισης, για να αποκτήσουν το ΠΕΙ. Ο σκοπός του ΠΕΙ, για τους επαγγελματίες οδηγούς, είναι η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, η συνεχής κατάρτιση των οδηγών, η αναγνώριση και η πιστοποίηση των επαγγελματικών ικανοτήτων τους, καθώς και η αναβάθμιση του επαγγέλματος των οδηγών λεωφορείων και φορτηγών.

ADR (Πιστοποιητικό Ασφαλούς Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων): Η μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων διέπεται από ένα σύνθετο νομοθετικό πλαίσιο με εξειδικευμένες τεχνικές απαιτήσεις και υποχρεώσεις για όλους τους εμπλεκόμενους στην εφαρμογή του. Κάθε επαγγελματίας οδηγός, ο οποίος οδηγεί όχημα που μεταφέρει επικίνδυνα εμπορεύματα, όπως αυτά ορίζονται στη Διεθνή Σύμβαση ADR, οφείλει να διαθέτει το πιστοποιητικό ασφαλούς μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων (ADR).

Τα θετικά του να είσαι επαγγελματίας οδηγός

Για κάποιον λόγο ο επαγγελματίας οδηγός θεωρείται ως ένα δύσκολο και σκληρό επάγγελμα είναι όμως έτσι;

Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση, καθώς το υψηλό ρίσκο, η μεγάλη πίεση εκπλήρωσης του δρομολογίου στην κατάλληλη ώρα, αλλά και τα περίεργα ωράρια δημιουργούν συνθήκες που ίσως λίγοι να άντεχαν.

Τα πράγματα όμως γίνονται σταδιακά καλύτερα για τον κλάδο των επαγγελματιών οδηγών, καθώς η νομοθετική ρύθμιση στις ώρες και τα δρομολόγια, αλλάζει τα δεδομένα και βελτιώνει τις συνθήκες εργασίας.

Ας δούμε λοιπόν μερικά από τα θετικά τού να είναι κάποιος επαγγελματίας οδηγός:

  1. Αλλαγή παραστάσεων

Ίσως ένα από τα καλύτερα πράγματα που νιώθει κάποιος όταν μετακινείται είναι η αλλαγή παραστάσεων. Αυτό προσφέρει ένα αίσθημα ελευθερίας και δεν αφήνει το άτομο να νιώσει τη ρουτίνα. Ο επαγγελματίας οδηγός κάνει συνεχώς δρομολόγια. Κάποιοι μάλιστα διασχίζουν πολλές χώρες κάνοντας ένα μόνο δρομολόγιο. Αν και δεν υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος πολλές φορές για να ζήσουν την πόλη, οι επαγγελματίες οδηγοί γνωρίζουν σιγά- σιγά τον κόσμο.

  1. Δεν έχουν πολλές υπερωρίες

Παλιότερα αυτό δεν ίσχυε. Τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η Ε.Ε. για φιλικότερο εργασιακό περιβάλλον, συμπεριλαμβάνουν την υποχρέωση των οδηγών να εργάζονται συγκεκριμένες ώρες. Αυτό σημαίνει πως οι υπερωρίες είναι λιγότερες σε σχέση με άλλα επαγγέλματα. Αιτία είναι το ρίσκο ατυχήματος λόγω κούρασης. Μην ξεχνάτε πως το 10% των τροχαίων έχει ως βασική αιτία την έλλειψη ύπνου.

  1. Επιλέγουν το φορτίο τους

Αναλόγως την άδεια οδήγησης, ένας επαγγελματίας οδηγός μπορεί να επιλέξει τον κλάδο στον οποίο θα εργαστεί. Εάν αγαπάει τις κοινωνικές επαφές μπορεί να οδηγήσει ταξί ή μέσα μαζικής μεταφοράς. Εάν θέλει να κάνει απλές μετακινήσεις ήρεμα, τότε μπορεί να μπει σε κάποια μεταφορική. Από εκεί και πέρα ανάλογα τις ανάγκες του μπορεί να βγάλει άδειες για να μεταφέρει επικίνδυνα εμπορεύματα που χρειάζονται ειδική μεταχείριση και φυσικά να πληρώνεται πολύ περισσότερο. Είναι ένα ανοιχτό επάγγελμα.

  1. Δεν θα μείνει εύκολα άνεργος

Καθώς υπάρχουν συνεχόμενα ανάγκες, ένας επαγγελματίας οδηγός ξέρει πως πάντα θα έχει δουλειά. Ο κλάδος δεν κλείνει, αλλά αντιθέτως ανοίγει συνεχώς, καθώς το εμπόριο αυξάνεται διαρκώς. Έτσι λοιπόν η επιλογή του να γίνει κάποιος επαγγελματίας οδηγός αποτελεί μια ασφαλή λύση για εισόδημα.

Βιβλίο θεωρίας για το Πιστοποιητικο Επαγγελματικης Ικανοτητας Φορτηγων Π.Ε.Ι.

Βιβλίο θεωρίας για το Πιστοποιητικο Επαγγελματικης Ικανοτητας Λεωφορειων Π.Ε.Ι.

Scroll to Top