Η άδεια οδήγησης και τα κατάλληλα έγγραφα

Αδεια Οδηγησης διπλωμα
Αδεια Οδηγησης διπλωμα

21ο κεφάλαιο : Η άδεια οδήγησης και τα κατάλληλα έγγραφα

Άδεια οδήγησης
Η άδεια οδήγησης (γνωστή και ως δίπλωμα οδήγησης) πιστοποιεί την ικανότητά σας ως προς την επάρκεια γνώσεων (θεωρητικών και πρακτικών), προκειμένου να οδηγείτε οχήματα των κατηγοριών που αναγράφονται σε αυτή. Ανάλογα με τον τύπο του οχήματος που επιθυμείτε να οδηγείτε, εξετάζεστε για την απόκτηση της αντίστοιχης άδειας οδήγησης. Οι νέες άδειες οδήγησης είναι κατασκευασμένες από πλαστικό υλικό και έχουν το μέγεθος και το σχήμα πιστωτικής κάρτας. Δίπλα σε κάθε κατηγορία αναγράφεται η ημερομηνία που εξεταστήκατε για την απόκτηση αυτής και
η ημερομηνία λήξης της διοικητικής ισχύος. Οπότε, είτε έχετε άδεια οδήγησης με την νέα μορφή, είτε με την παλαιότερη, όλες οι άδειες οδήγησης χωρών της ΕΕ αναγνωρίζονται σε όλη την ΕΕ.

Προϋποθέσεις απόκτησης άδειας οδήγησης
Χαρακτηριστικά που πρέπει να πληροί ο υποψήφιος
Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται επιγραμματικά οι προϋποθέσεις, που πρέπει να πληροί κάποιος και οι εξετάσεις που πρέπει να δώσει προκειμένου να αποκτήσει άδεια οδήγησης, σύμφωνα με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Για να αποκτήσει λοιπόν κάποιος Ευρωπαϊκή άδεια οδήγησης θα πρέπει να πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις:
1) Να κατοικεί σε χώρα της ΕΕ και να πληρούνται οι χρονικές προϋποθέσεις συνήθους διαμονής για την έκδοση άδειας στη χώρα αυτή.
2) Να πληροί το κατώτατο όριο ηλικίας.
3) Να πληροί τις ελάχιστες απαιτούμενες προδιαγραφές σωματικής και διανοητικής ικανότητας.
Δεν υπάρχει ανώτατο όριο ηλικίας για την απόκτηση άδειας οδήγησης. Η άδεια παραμένει σε ισχύ για όσο διάστημα ο οδηγός εξακολουθεί να πληροί τις προαναφερθείσες προϋποθέσεις.
Εξετάσεις οδήγησης
Για να αποκτήσει κάποιος άδεια οδήγησης, θα πρέπει για την κατηγορία οχήματος που τον/την ενδιαφέρει, να παρακολουθήσει την αντίστοιχη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση στην αντίστοιχη εξέταση. Για την απόκτηση λοιπόν άδειας οδήγησης οποιασδήποτε κατηγορίας, ο υποψήφιος υποβάλλεται πρώτα σε θεωρητική εκπαίδευση και στη συνέχεια σε θεωρητική εξέταση για να διαπιστωθεί αν έχει την απαιτούμενη γνώση επί συγκεκριμένων θεμάτων. Η θεωρητική εκπαίδευση είναι υποχρεωτική και διαρκεί 21 διδακτικές ώρες (εκπαιδευτικές ώρες των 45 λεπτών).
Η θεωρητική εξέταση διεξάγεται ηλεκτρονικά σε εξεταστικό κέντρο και διαρκεί τριανταπέντε (35) λεπτά όταν πρόκειται για άδεια οχήματος κατηγορίας Β. Όλες οι ερωτήσεις είναι πολλαπλής επιλογής και ο υποψήφιος πρέπει να αγγίξει την οθόνη για να επιλέξει την απάντηση που κρίνει ορθή. Για κάθε υποψήφιο το σύστημα δημιουργεί με τυχαίο τρόπο ένα ερωτηματολόγιο με τον προβλεπόμενο αριθμό ερωτήσεων. Για να περάσει με επιτυχία ο υποψήφιος τις θεωρητικές εξετάσεις, θα πρέπει να απαντήσει σωστά στις 29 από τις 30 ερωτήσεις. Μόλις ο υποψήφιος ολοκληρώσει την παρακολούθηση της θεωρητικής εκπαίδευσης, μπορεί να ξεκινήσει τα πρακτικά μαθήματα οδήγησης που οφείλει να παρακολουθήσει. Tα μαθήματα πρακτικής εκπαίδευσης διαρκούν τουλάχιστον 25 διδακτικές ώρες, εάν ο υποψήφιος δεν έχει άδεια οδήγησης άλλης κατηγορίας. Σε περίπτωση που ο υποψήφιος είναι ήδη κάτοχος άδειας οδήγησης κατηγορίας ΑΜ, Α1, Α2 και Α οι διδακτικές ώρες πρακτικής εκπαίδευσης (για άδεια κατηγορίας Β) μειώνονται σε 18. Η πρακτική εξέταση διαρκεί περίπου 30 λεπτά και γίνεται από έναν εξεταστή της Υπηρεσίας Μεταφορών και Επικοινωνιών της οικείας Περιφερειακής Ενότητας. Η πρακτική εξέταση ξεκινάει με την Προετοιμασία του Οχήματος και ολοκληρώνεται με την Πορεία, κατά τη διάρκεια της οποίας διενεργούνται και οι Ειδικές Δοκιμασίες. Οι Ειδικές δοκιμασίες των υποψήφιων Οδηγών περιλαμβάνουν τον έλεγχο των παρακάτω δοκιμασιών:
1) Έλεγχος του οχήματος πριν ξεκινήσει.
2) Οπισθοπορεία με στροφή.
3) Στάθμευση δεξιά ή αριστερά.
4) Εκκίνηση σε ανήφορο κλίσης περίπου 10%.
5) Λήψη μέτρων ασφαλείας κατά την έξοδο από το όχημα.
Ο υποψήφιος κατά την πορεία ελέγχεται για τη συμπεριφορά του σε φυσιολογικές συνθήκες κυκλοφορίας και απορρίπτεται απευθείας εάν υποπέσει σε σοβαρά σφάλματα όπως:
1) Παραβίαση σηματοδότη, οριζόντιας και κατακόρυφης σήμανσης και μη συμμόρφωση σε σήμα τροχονόμου.
2) Είσοδος στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.
3) Ανέβασμα σε πεζοδρόμιο ή διαχωριστική νησίδα ή κίνηση σε διακεκριμένο τμήμα του δρόμου όπου απαγορεύεται η χρήση του από τα οχήματα.
4) Πρόκληση ατυχήματος.
5) Παραβίαση της προτεραιότητας.
Κάθε φορά που υποψήφιος υποπέσει σε οποιοδήποτε σφάλμα από τα παρακάτω αναφερόμενα, ο εξεταστής τον ενημερώνει σχετικά.
1) Εκκίνηση από θέση στάσης ή στάθμευσης.
2) Τρόπος αλλαγής λωρίδας κυκλοφορίας.
3) Χρήση δεικτών αλλαγής κατεύθυνσης και φώτων έκτακτης ανάγκης.
4) Κίνηση οχήματος και σωστή συμπεριφορά οδηγού ανάλογα με τις υπάρχουσες συνθήκες.
5) Σωστή θέση στο οδόστρωμα.
6) Τήρηση σωστών αποστάσεων από τα άλλα οχήματα.
7) Προσπέραση εμποδίου ή προπορευόμενου οχήματος. 8) Κίνηση σε ισόπεδο κυκλικό κόμβο (πλατεία).
9) Σωστή αλλαγή ταχυτήτων ανάλογα με τις υπάρχουσες συνθήκες.
10) Σβήσιμο κινητήρα.
11) Πέδηση και ακινητοποίηση.
12) Τήρηση των διατάξεων του ΚΟΚ.
13) Οικονομική-Οικολογική οδήγηση.
Εφόσον ο υποψήφιος υποπέσει σε πέντε διαφορετικά σφάλματα ή σε δύο ίδια απορρίπτεται.

Προσωρινή άδεια οδήγησης
Για εκείνους που πέτυχαν στην δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς για την απόκτηση άδειας οδήγησης και ωσότου εκδοθεί το κανονικό δίπλωμα οδήγησής τους, μεσολαβεί ένα διάστημα για την εκτύπωση και παραλαβή του, στο οποίο οι νέοι οδηγοί μπορούν να οδηγούν με την προσωρινή άδεια οδήγησης. Η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr, με τα βήματα να είναι τα εξής:
1) Είσοδος στο gov.gr.
2) Επιλογή κατηγορίας Πολίτης και Καθημερινότητα.
3) Επιλογή Μετακινήσεις.
4) Επιλογή Προσωρινή άδεια οδήγησης.
5) Είσοδος στην υπηρεσία με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.
Ο οδηγός μπορεί να δείξει την προσωρινή άδεια οδήγησής του κατόπιν ηλεκτρονικής αντιστοίχισης και να επιβεβαιώσει την εγκυρότητά της με τους εξής 4 τρόπους:
1) Να την έχει αποθηκευμένη σε ηλεκτρονική μορφή στο κινητό του.
2) Να αποθηκεύσει και να έχει πρόχειρο τον κωδικό επιβεβαίωσής της.
3) Να αποθηκεύσει στο κινητό σου το QR code της άδειας.
4) Να εκτυπώσει την άδεια και να την έχει σε έντυπη μορφή.
Όπως αναφέρεται στον ΚΟΚ (Άρθρο 42), με την προσωρινή άδεια οδήγησης επιτρέπεται η οδήγηση της συγκεκριμένης κατηγορίας οχήματος αποκλειστικά και μόνο εντός της ελληνικής επικράτειας και για χρονικό διάστημα έως και την ημερομηνία παραλαβής του εντύπου της άδειας οδήγησης. Σε κάθε περίπτωση το χρονικό διάστημα οδήγησης με το προσωρινό δίπλωμα δεν δύναται να υπερβαίνει τους 6 μήνες από την ημερομηνία επιτυχίας στις εξετάσεις οδήγησης ή την ημερομηνία υποβολής της αίτησης με πλήρη φάκελο δικαιολογητικών, αντίστοιχα. Επίσης, ο κάτοχος προσωρινής οδήγησης, πέρα από αυτή, υποχρεούται να φέρει κατά την οδήγηση, δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή ισχύον διαβατήριο ή άλλο επίσημο έγγραφο αναγνώρισης της ταυτότητάς του. Εφόσον ο κάτοχος προσωρινής άδειας οδήγησης κατέχει συγχρόνως και ισχύουσα άδεια οδήγησης
άλλης κατηγορίας, υποχρεούται να φέρει και την τελευταία κατά την οδήγηση.
Πέρα από τους επιτυχόντες εξετάσεων οδήγησης, τη δυνατότητα οδήγησης
οχημάτων με κατοχή προσωρινής άδειας οδήγησης έχουν:
1) Όσοι πέρασαν εξετάσεις για επέκταση άδειας οδήγησης σε άλλη κατηγορία.
2) Όσοι ανανεώνουν την άδεια οδήγησης εφόσον έχει λήξει η ισχύς της.
3) Όσοι εκδίδουν αντίγραφο ελληνικής άδειας οδήγησης λόγω απώλειας ή κλοπής.
4) Όσοι επιθυμούν την προσθήκη του κωδικού 96 στην κατηγορία Β΄ της ελληνικής άδειας οδήγησης.
5) Όσοι επιθυμούν την άρση του κωδικού 114.
6) Όσοι επιθυμούν να τους γίνει μεταβολή στοιχείων ελληνικής άδειας οδήγησης.
7) Όσοι επιθυμούν περιορισμό κατηγοριών ισχύουσας ελληνικής άδειας οδήγησης.

Επανέκδοση άδειας οδήγησης μετά τη λήξη της και ανανέωσή της σε ηλικιωμένους
Από τη στιγμή που δώσατε εξετάσεις και αποκτήσατε την άδεια οδήγησης του οχήματος κατηγορίας Β, θα την έχετε έως και 15 (δεκαπέντε) χρόνια. Μπορεί να σας αφαιρεθεί μόνο αν διαπράξετε παραβάσεις ή λόγω συγκέντρωσης πόντων από το Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών (ΣΕΣΟ) είτε εάν η βιολογική σας κατάσταση δεν σας επιτρέπει να οδηγείτε. Για τον λόγο αυτό κάθε 15 χρόνια από την ημέρα που αποκτήσατε την άδεια
οδήγησης και λήγει η διοικητική της ισχύς, υποχρεούστε να την ανανεώνετε μέχρι να φτάσετε στην ηλικία των 65 ετών. Αν λήξει η διοικητική της ισχύς και δεν την ανανεώσετε, δεν επιτρέπεται να οδηγείτε. Είναι σαν να μην έχετε άδεια οδήγησης έως ότου την ανανεώσετε. Στην περίπτωση που κριθείτε έστω και από έναν ιατρό μη ικανός για οδήγηση, ενημερώνεται η αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών και μπορείτε
να υποβάλετε νέα αίτηση για ανανέωση μετά από ένα (1) έτος κατόπιν νέας εξέτασης από το σύνολο των ιατρών. Από την ηλικία των 65 ετών έως και την ηλικία των 80 ετών υποχρεούστε να ανανεώνετε την άδεια οδήγησης κάθε 3 χρόνια. Μετά από την ηλικία των 80 ετών η διαδικασία της ανανέωσης γίνεται κάθε 2 χρόνια.

Χορήγηση άδειας οδήγησης σε ΑμεΑ
Με τον όρο ΑμεΑ χαρακτηρίζονται όπως είπαμε στο κεφ. 20 τα Άτομα με Αναπηρία. Και ενώ υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι αναπηρίας και
πολλοί τρόποι με τους οποίους τα άτομα με αναπηρία αυτοπροσδιορίζονται, όταν μιλάμε για το πλαίσιο που αφορά στην οδήγηση, υπάρχουν συγκεκριμένοι ορισμοί που πρέπει να αναφερθούν. Για παράδειγμα, στο πλαίσιο που σχετίζεται με τις αναπηρίες και την οδήγηση, ο όρος αναπηρία αναφέρεται σε άτομα που χρειάζονται ειδικές ρυθμίσεις για να χειριστούν ένα όχημα. Επίσης, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, προβλέπονται διασκευές [π.χ. τροποποιημένος συμπλέκτης (κωδικός 15)], για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα των οδηγών με κινητικά προβλήματα και επιτρέπεται η οδήγηση αυτοκινήτου ακόμη και από άτομα με σοβαρές περιπτώσεις κινητικής αναπηρίας, αρκεί βεβαίως να υπάρχουν οι αναγκαίες διασκευές και μετατροπές που αντικαθιστούν το κινητικό έλλειμμα. Για παράδειγμα κατά την επίσκεψή σας στο Κέντρο Ηνίοχος, για τη διαπίστωση της ικανότητάς σας στον χειρισμό του οχήματος, αναλόγως της πάθησης που έχετε, θα οδηγήσετε ένα ειδικά διασκευασμένο όχημα. Αν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι αρνητικό, θα σας δώσουν ένα παραπεμπτικό, ώστε να πάτε σε κάποια σχολή οδηγών, προκειμένου να πραγματοποιήσετε, νόμιμα, κάποια πρακτικά μαθήματα οδήγησης με σκοπό την εξοικείωσή σας με αυτήν τη διαδικασία, χωρίς να έχετε εκδώσει το Δελτίο Εκπαίδευσης Εξέτασης από την Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας του τόπου κατοικίας σας. Τα πρακτικά μαθήματα οδήγησης που θα πραγματοποιήσετε με το παραπεμπτικό από το Κέντρο Ηνίοχος ή από άλλο αντίστοιχο κέντρο δεν προσμετρώνται στο σύνολο των υποχρεωτικών πρακτικών μαθημάτων οδήγησης για την έκδοση της άδειας οδήγησής σας. Με το πέρας των μαθημάτων μπορείτε να επανέλθετε στο Κέντρο Ηνίοχος ή σε άλλο αντίστοιχο κέντρο, ώστε να επανεξεταστείτε. Εάν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι και πάλι αρνητικό, η νομοθεσία σάς παρέχει το δικαίωμα να επανέλθετε μετά την πάροδο ενός έτους, προκειμένου να επανεξετασθείτε όσες φορές χρειαστεί. Αφού πάρετε τις βεβαιώσεις από τους γιατρούς ή από το κέντρο Ηνίοχος ή από άλλο αντίστοιχο κέντρο ότι είστε ικανοί για οδήγηση και ποιες διασκευές πρέπει να γίνουν στο όχημά σας, πράγμα που φαίνεται από κάποιους κωδικούς που θα αποφασίσουν οι γιατροί, έχετε εξασφαλίσει τα αναγκαία ιατρικά πιστοποιητικά και μπορείτε να συνεχίσετε την προβλεπόμενη διαδικασία για την έκδοση άδειας οδήγησης. Όταν ολοκληρώσετε την πρακτική εκπαίδευσή σας και αφού έχετε πετύχει στις
θεωρητικές εξετάσεις, θα εξεταστείτε από επιτροπή μηχανολόγων στην οδήγηση με όχημα το οποίο θα έχει υποστεί τις διασκευές που έχουν υποδείξει οι γιατροί, το όχημα αυτό μπορεί να ανήκει στην σχολή οδηγών ή να είναι δικό σας, με τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Η άδεια οδήγησης που θα παραλάβετε, θα αναγράφει τους συγκεκριμένους κωδικούς διασκευών, που όπως αναφέραμε έχουν υποδείξει οι γιατροί, και το όχημα που θα οδηγείτε πρέπει να έχει υποχρεωτικά αυτές τις διασκευές. Υπάρχουν επίσης και κωδικοί που μπορεί να σας επιβάλουν κάποιους περιορισμούς στην οδήγηση, όπως την απόσταση που μπορείτε να απομακρυνθείτε από τον τόπο κατοικίας σας, την μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξετε με το όχημά σας, τις ώρες της ημέρας που σας επιτρέπεται να οδηγείτε, κοχλιακά εμφυτεύματα κ.λπ. Στο αυτοκίνητό σας πρέπει να τοποθετήσετε σε εμφανές σημείο στον ανεμοθώρακα (παρμπρίζ) ειδικό σήμα που να γνωστοποιεί στους άλλους χρήστες της οδού ότι είστε ΑμεΑ, προκειμένου αυτοί να σας διευκολύνουν.

Σύστημα ποινών
Tο Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών (ΣΕΣΟ) ή Point System αποτελεί το σύστημα εντοπισμού και καταγραφής των παραβάσεων του ΚΟΚ, μέσω ενός μηχανισμού καταμέτρησης βαθμών ποινής για τις παραβάσεις που σημειώνονται από τους οδηγούς αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, μοτοποδηλάτων και λοιπών οχημάτων. Σύμφωνα με τον ΚΟΚ, κάποιες παραβάσεις αντιστοιχούν σε συγκεκριμένους βαθμούς ποινής, οι οποίοι καταγράφονται ηλεκτρονικά στο μητρώο του οδηγού-παραβάτη που τηρείται στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Από το μητρώο διαγράφονται οι βαθμοί για παραβάσεις που σημειώθηκαν προ τριετίας, δηλαδή πρέπει κάθε χρονική στιγμή ο οδηγός να έχει λιγότερους από 25 βαθμούς ποινής για παραβάσεις που διέπραξε τα τρία τελευταία χρόνια. Στους οδηγούς οχημάτων δημόσιας χρήσης επιφυλάσσεται ευμενέστερη μεταχείριση και οι ποινές διαγράφονται με την πάροδο δύο ετών.
Αφαίρεση της άδειας οδήγησης
Η άδεια οδήγησης μπορεί να αφαιρεθεί και πριν συμπληρωθούν οι 25 βαθμοί ποινής ΣΕΣΟ, σε περίπτωση που ο οδηγός-παραβάτης υποπέσει στο ίδιο παράπτωμα μέσα σε έναν χρόνο για τις έξι παρακάτω κατηγορίες παραβάσεων:
1) Παραβίαση ΣΤΟΠ (STOP) ή πινακίδας παραχώρησης προτεραιότητας.
2) Παραβίαση κόκκινου φωτεινού σηματοδότη.
3) Οδήγηση για εντυπωσιασμό/αυτοσχέδιοι αγώνες.
4) Παραβίαση κανόνων για τις διαβάσεις τρένων (μείωση ταχύτητας, στάση).
5) Αναστροφή, οπισθοπορεία και οδήγηση στην κεντρική διαχωριστική λωρίδα σε αυτοκινητόδρομους και οδούς ταχείας κυκλοφορίας.
6) Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, φαρμάκων ή τοξικών ουσιών.
Με τη συμπλήρωση 15 βαθμών ποινής στο μητρώο του κάθε οδηγού, αποστέλλεται προειδοποιητική επιστολή με τις παραβάσεις που υπέπεσε και τις συνέπειες που θα έχει μόλις συμπληρώσει 25 βαθμούς ποινής. Αν ο οδηγός συνεχίσει να διαπράττει παραβάσεις που τιμωρούνται με βαθμούς ποινής, συμπληρώνοντας τους 25, η άδεια οδήγησης δεσμεύεται ηλεκτρονικά και αποστέλλεται επιστολή με την οποία του ζητείται να παραδώσει την άδεια οδήγησης στο αστυνομικό τμήμα εντός πέντε ημερών. Εάν δεν το κάνει, η άδεια οδήγησης παύει να ισχύει αυτομάτως μετά τις επόμενες πέντε αυτές ημέρες. Σε περίπτωση που οδηγός έχει συμπληρώσει τους 25 βαθμούς ποινής και μέχρι να παραδώσει την άδειά του διαπράξει και άλλες παραβάσεις που εντάσσονται στο ΣΕΣΟ, οι βαθμοί ποινής των παραβάσεων αυτών καταγράφονται κανονικά. Οι βαθμοί ποινής βαρύνουν το μητρώο του οδηγού και υπολογίζονται για νέα αφαίρεση της άδειας οδήγησης, εφόσον στο μεταξύ τού έχει επιστραφεί η άδεια οδήγησης.

Επαναχορήγηση της άδειας οδήγησης
Η άδεια οδήγησης αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών, η οποία αφαιρείται ή παύει να ισχύει κατ’ εφαρμογή του ΣΕΣΟ, επαναχορηγείται στον κάτοχό της, εφόσον αυτός παρακολουθήσει τουλάχιστον το πενήντα τοις εκατό (50%) του ελάχιστου αριθμού των μαθημάτων θεωρητικής εκπαίδευσης από την ύλη του εγχειριδίου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (Θεωρητική Εκπαίδευση Υποψήφιων Οδηγών Αυτοκινήτων) και θα εξεταστεί θεωρητικά και πρακτικά, στην ανώτερη κατηγορία άδειας οδήγησης που κατείχε.Για την επανεξέταση υποψήφιων οδηγών απαιτείται η υποβολή από τον ενδιαφερόμενο σχετικής αίτησης και αποδεικτικού καταβολής υπέρ του Δημοσίου του χρηματικού ποσού (παράβολο) που κάθε φορά ισχύει για τις εξετάσεις των υποψήφιων οδηγών. Δικαίωμα συμμετοχής, για επανεξέταση, προκειμένου να σας επαναχορηγηθεί η άδεια οδήγησης έχετε μετά από έξι (6) μήνες από την επομένη ημέρα που σας αφαιρέθηκε η άδεια οδήγησης. Εάν κάποιος κάτοχος άδειας οδήγησης, η οποία αφαιρέθηκε κατ’ εφαρμογή
του ΣΕΣΟ, δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να κατέχει ορισμένες από τις κατηγορίες τις οποίες είχε, εκδίδεται απόφαση ανάκλησης των κατηγοριών αυτών. Εάν, σε μεταγενέστερο χρόνο, ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί να του επαναχορηγηθούν και οι υπόλοιπες κατηγορίες, υποβάλλεται σε εκ νέου θεωρητική και πρακτική εξέταση.
Προϋποθέσεις συνοδευόμενης οδήγησης
Υποψήφιος οδηγός, ο οποίος έχει συμπληρώσει την ηλικία των δεκαεπτά (17) ετών και έχει πραγματοποιήσει τον ελάχιστο αριθμό ωρών θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης οχήματος κατηγορίας Β, δύναται να λάβει μέρος στις θεωρητικές εξετάσεις και πρακτικές δοκιμασίες για τη χορήγηση άδειας οδήγησης οχήματος κατηγορίας Β, που πραγματοποιούνται από τον Φορέα εξετάσεων. Σε περίπτωση που ολοκληρώσει επιτυχώς την πρακτική δοκιμασία για τη χορήγηση άδειας οδήγησης οχήματος κατηγορίας Β, παρέχεται η δυνατότητα οδγησης με συνοδό και του χορηγείται προσωρινή άδεια οδήγησης (για συνοδευόμενη οδήγηση). Στο κάτω μέρος του εντύπου αναγράφεται με έντονα γράμματα η φράση «Οδήγηση υποχρεωτικά με συνοδό μέχρι τη συμπλήρωση του 18ου έτους». Η οδήγηση με συνοδό επιτρέπεται εντός της Περιφερειακής Ενότητας του τόπου κατοικίας του
οδηγού. Με την προσωρινή άδεια οδήγησης επιτρέπεται με συνοδό η οδήγηση οχήματος της κατηγορίας Β έως και την ημερομηνία συμπλήρωσης της ηλικίας των 18 ετών. Μετά τη συμπλήρωση της ηλικίας αυτής και για χρονικό διάστημα έως την παραλαβή του εντύπου της άδειας οδήγησης, δεν είναι υποχρεωτική η παρουσία συνοδού για την οδήγηση από τον ενδιαφερόμενο. Σε κάθε περίπτωση το χρονικό διάστημα δεν υπερβαίνει τους 6 μήνες από την ημερομηνία συμπλήρωσης της ηλικίας των 18 ετών.
Ο συνοδός απαιτείται να πληροί όλες τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
1) Να έχει συμπληρώσει την ηλικία των 25 ετών.
2) Να έχει στην κατοχή του άδεια οδήγησης τουλάχιστον κατηγορίας Β πάνω από 5 έτη.
3) Να έχει την άδεια οδήγησης σε ισχύ, την οποία φέρει μαζί του.
Απαραίτητα έγγραφα επί του οχήματος
Άδεια κυκλοφορίας
Η άδεια κυκλοφορίας είναι η ταυτότητα του οχήματος στην οποία αναγράφονται όλα τα στοιχεία του, όπως ο ιδιοκτήτης, ο κατασκευαστής, ο αριθμός κυκλοφορίας, ο αριθμός επιβατών, το μικτό βάρος του οχήματος, το καύσιμο που χρησιμοποιείται, η ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας του οχήματος, ο αριθμός πλαισίου του οχήματος, ο τύπος του κινητήρα και άλλα χρήσιμα στοιχεία. Η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος είναι το μοναδικό έγγραφο που δεν χρειάζεται να ανανεώσετε, παρά μόνο εάν προβείτε σε κάποια ενέργεια που θα αλλάξει τα παραπάνω χαρακτηριστικά του οχήματος, όπως μια αγοραπωλησία, αλλαγή χρώματος ή κινητήρα, τοποθέτηση κάποιου συστήματος υγραεριοκίνησης, τοποθέτηση κοτσαδόρου κ.λπ. Σε οποιαδήποτε τέτοια περίπτωση οφείλετε να κάνετε τις απαραίτητες ενέργειες.
Ασφαλιστήριο συμβόλαιο
H ασφάλιση του οχήματος είναι υποχρεωτική και οι όροι του κάθε συμβολαίου ποικίλλουν ανάλογα με τις καλύψεις που υπογράφονται μεταξύ της ασφαλιστικής εταιρείας και του ιδιοκτήτη του οχήματος. Πέρα από τις υποχρεωτικές καλύψεις, βάσει νόμου, υπάρχουν και κάποιες προαιρετικές. Οι υποχρεωτικές καλύψεις βάσει νόμου, αφορούν:
1) Θανατηφόρο τραυματισμό τρίτων.
2) Τραυματισμό τρίτων.
3) Υλικές ζημιές σε αντικείμενα που δεν ανήκουν στον ασφαλισμένο.
4) Υλικές ζημιές σε αντικείμενα που δεν μεταφέρονται με το ασφαλισμένο όχημα.
Κάθε ασφαλιστήριο ισχύει για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και φυσικά για τα όρια της ελληνικής επικράτειας, για τις χώρες της ΕΕ, καθώς και για κάποιες άλλες χώρες οι οποίες έχουν προσυπογράψει τη συγκεκριμένη σύμβαση. Για τις υπόλοιπες χώρες είναι απαραίτητη ειδική συμφωνία μεταξύ ασφαλισμένου και ασφαλιστικής εταιρείας και η έκδοση πράσινης κάρτας για κυκλοφορία σε αυτές.

Τέλη κυκλοφορίας
Είναι το χρηματικό ποσό που υποχρεούστε να αποδίδετε στο κράτος για την κατοχή οχήματος που φέρει πινακίδες. Διαφέρει ανάλογα με τον τύπο οχήματος που κατέχετε. Το καταβάλλετε κάθε χρόνο στην ΔΟΥ που ανήκετε και οφείλετε να έχετε πάντα μαζί σας την απόδειξη πληρωμής, έτσι ώστε να την επιδείξετε σε ενδεχόμενο έλεγχο της Τροχαίας.Δελτίο τεχνικού ελέγχου από Κέντρο Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΚΤΕΟ).
Σε οποιονδήποτε έλεγχο της Τροχαίας, αλλά και μετά από κάποιο ατύχημα θα σας ζητηθεί το αποδεικτικό του ελέγχου από το ΚΤΕΟ. Στο ΚΤΕΟ ελέγχεται η κατάσταση του οχήματος και αν είναι ασφαλές ή όχι για κυκλοφορία στους δρόμους. Ο έλεγχος αυτός είναι υποχρεωτικός και πρέπει να
πραγματοποιείται για όλα τα οχήματα ανεξαρτήτως κατηγορίας. Μετά τα τέσσερα χρόνια από την ημερομηνία πρώτης έκδοσης άδειας κυκλοφορίας του οχήματος και κάθε δύο χρόνια για όλη την διάρκεια ζωής αυτού (σε ό,τι αφορά τα επιβατηγά), κάθε επιβατηγό όχημα εντός της ελληνικής επικράτειας (με ελληνικές πινακίδες κυκλοφορίας) υποχρεούται να υποβάλλεται σε περιοδικό τακτικό έλεγχο στο ΚΤΕΟ. Εκεί γίνεται λεπτομερής έλεγχος του αυτοκινήτου στα διάφορα συστήματά του, όπως αυτό της πέδησης, της διεύθυνσης, της ανάρτησης και των καυσαερίων. Επίσης, ελέγχεται η κατάσταση των ελαστικών, η σωστή λειτουργία των φώτων του οχήματος, καθώς και ο χαραγμένος αριθμός πλαισίου του οχήματος, αλλά και ο
χαραγμένος αριθμός του κινητήρα. Ελέγχεται αν το όχημα φέρει τον υποχρεωτικό, βάσει νόμου, εξοπλισμό και η κατάσταση αυτού του εξοπλισμού.

Κάρτα ελέγχου καυσαερίων
Το έγγραφο του επιτυχούς Τεχνικού Ελέγχου έχει ενσωματωμένη μέτρηση καυσαερίων, άρα αποτελεί και κάρτα καυσαερίων για έναν χρόνο.
Την ημέρα ακριβώς που συμπληρώνεται ένας χρόνος, εκδίδεται η κάρτα καυσαερίων, η οποία διαρκεί έναν ακόμα χρόνο. Την συγκεκριμένη κάρτα μπορείτε να την προμηθευτείτε είτε από τα ΚΤΕΟ είτε από εξουσιοδοτημένα συνεργεία και οφείλετε πάντα να την έχετε στο αυτοκίνητο.

Για να αποκτήσετε άδεια οδήγησης στην Ελλάδα, θα πρέπει να ακολουθήσετε ορισμένα βήματα και να προσκομίσετε συγκεκριμένα έγγραφα. Τα βασικά βήματα είναι τα ακόλουθα:

  1. Εγγραφή σε σχολή οδηγών: Πρώτο βήμα είναι η εγγραφή σε μια σχολή οδηγών. Μετά πρέπει να παρακολουθήσετε τα μαθήματα θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης.
  2. Θεωρητική εξέταση: Μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων θα πρέπει να εξεταστείτε σε θεωρητικά μαθήματα. Όπου θα πρέπει να αποδείξετε τη γνώση σας σχετικά με τους κανόνες και τις διατάξεις της οδικής κυκλοφορίας.
  3. Πρακτική εκπαίδευση: Αφού περάσετε τη θεωρητική εξέταση, θα πρέπει να παρακολουθήσετε μαθήματα πρακτικής εκπαίδευσης. Αφού εκπαιδευτείτε θα προετοιμαστείτε για την πρακτική εξέταση.
  4. Πρακτική εξέταση: Κατόπιν, θα υποβληθείτε σε πρακτική εξέταση, κατά την οποία θα πρέπει να επιδείξετε τις οδηγικές σας δεξιότητες.

Απαιτούμενα έγγραφα και δικαιολογητικά:

  1. Αίτηση για άδεια οδήγησης (Δήλωση στον αρμόδιο Φορέα Εκπαίδευσης).
  2. Ταυτότητα ή διαβατήριο.
  3. Ιατρική βεβαίωση υγείας (πιστοποιητικό ιατρού).
  4. Έγγραφο επίδειξης πληρωμής τέλους ασφαλείας δημοσίων αστικών και ταξί (Αν εφαρμόζεται).
  5. Βεβαίωση πληρωμής τέλους για την έκδοση άδειας οδήγησης. Στην περίπτωση που το προηγούμενο τέλος έχει λήξει.

Αυτά είναι τα βασικά δικαιολογητικά που απαιτούνται. Αλλά μπορεί να υπάρχουν και άλλες πιθανές απαιτήσεις ανάλογα με την κατηγορία της άδειας οδήγησης που επιθυμείτε να αποκτήσετε. Είναι σημαντικό να ελέγξετε τις τρέχουσες απαιτήσεις και τη διαδικασία με τον αρμόδιο φορέα εκπαίδευσης ή την αστυνομία.

 

Κατά την οδήγηση,

ο οδηγός πρέπει να έχει πάντα μαζί του ορισμένα έγγραφα και δικαιολογητικά για να είναι σε θέση να τα προσκομίσει σε περίπτωση ελέγχου από τις αρχές. Τα βασικά έγγραφα που πρέπει να έχει μαζί του ο οδηγός κατά την οδήγηση είναι τα εξής:

  1. Άδεια Οδήγησης: Η άδεια οδήγησης είναι το πιο βασικό έγγραφο που πρέπει να έχει μαζί του ο οδηγός κατά την οδήγηση. Απαιτείται για τη νόμιμη οδήγηση οποιουδήποτε οχήματος.
  2. Ταυτότητα ή Διαβατήριο: Επιπλέον της άδειας οδήγησης, ο οδηγός πρέπει να έχει μαζί του ταυτότητα ή διαβατήριο ως αναγνώριση της ταυτότητάς του.
  3. Πιστοποιητικό Ασφάλισης Οχήματος (ή Πράσινη Κάρτα): Το πιστοποιητικό ασφάλισης του οχήματος είναι υποχρεωτικό και πρέπει να είναι έγκυρο κατά τη διάρκεια της οδήγησης.
  4. Έγγραφα Ελέγχου Εκπομπών (Τελευταίος Έλεγχος Εκπομπών) ΚΤΕΟ: Ανάλογα με το νόμο στη χώρα σας, ο οδηγός μπορεί να χρειάζεται να έχει μαζί του τα έγγραφα ελέγχου εκπομπών του οχήματος.
  5. Άλλα Έγγραφα Ανάλογα με την Κατάσταση: Ανάλογα με την κατάσταση ή τις νομοθετικές απαιτήσεις της χώρας σας, ενδέχεται να χρειάζονται και άλλα έγγραφα, όπως πιστοποιητικό εγκυμοσύνης, άδεια κυκλοφορίας, ή άλλα δικαιολογητικά ελέγχου του οχήματος.

Είναι σημαντικό να έχετε πάντα αυτά τα έγγραφα μαζί σας κατά την οδήγηση, καθώς η έλλειψή τους μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμα ή άλλες κυρώσεις από τις αρχές επιβολής του νόμου.

Scroll to Top