Ενέργειες προετοιμασίας πριν την οδήγηση

3ο κεφάλαιο : Ενέργειες προετοιμασίας πριν την οδήγηση

προετοιμασία πριν την οδήγηση
προετοιμασία πριν την οδήγηση

Πριν την είσοδο στο αυτοκίνητο
Ελέγξτε οπτικά το αυτοκίνητό σας εξωτερικά, πριν εισέλθετε σ’ αυτό. Ο έλεγχος αυτός σας επιτρέπει να εντοπίσετε φθορές (π.χ. σπασμένος καθρέ-
φτης, ξεφούσκωτο ελαστικό κ.λπ.), και να μην ξεκινήσετε την οδήγηση πριν διορθώσετε οποιοδήποτε τυχόν πρόβλημα. Επιπλέον, ο οπτικός έλεγχος σας βοηθά να εντοπίσετε ενδεχόμενους κινδύνους που προέρχονται από άλλους χρήστε της οδού κατά την εκκίνηση του αυτοκινήτου, όπως παιδιά που στέκονται στην πίσω πλευρά του αυτοκινήτου, αλλά και ζώα.

Κατά την είσοδο στο αυτοκίνητο
Η είσοδος στο αυτοκίνητο απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, ειδικότερα εάν πρέπει να γίνει από την πλευρά της κυκλοφορίας. Αν μπείτε στο αυτοκίνητο από την πλευρά της κυκλοφορίας, πρέπει να κινηθείτε γύρω από το όχημα με πρόσωπο προς την κυκλοφορία και να επιβιβαστείτε όταν έχετε ελέγξει ότι δεν περνάει κάποιο όχημα. Αν ανοίξετε την πόρτα του αυτοκινήτου χωρίς να βεβαιωθείτε πρώτα ότι δεν διέρχεται άλλο όχημα σε επαρκή απόσταση, τότε κινδυνεύετε να εμπλακείτε σε οδικό συμβάν (ατύχημα) ή να υποχρεώσετε τον οδηγό του άλλου αυτοκινήτου να κάνει επικίνδυνο ελιγμό για να σας αποφύγει, με αποτέλεσμα τη δημιουργία προβλημάτων ασφαλείας στον δρόμο. Είναι εύλογο ότι πρέπει να κλείσετε την πόρτα του αυτοκινήτου αμέσως μόλις μπείτε σ’ αυτό, καθώς ενδέχεται να διέρχεται κάποιο άλλο αυτοκίνητο, το οποίο δεν ήταν ορατό όταν ελέγξατε την κυκλοφορία. Κατά την έξοδο από το αυτοκίνητο, πρέπει να λαμβάνετε ανάλογες προφυλάξεις και μάλιστα να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή για την ύπαρξη πεζοδρομίου ή ποδηλατόδρομου δίπλα από τη θέση στάθμευσης, καθώς αν ανοίξετε την πόρτα απρόσεκτα, ενδέχεται να τραυματίσετε πεζούς, ποδηλάτες, οδηγούς Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΕΠΗΟ) κ.λπ. Η είσοδος των επιβατών στα πίσω καθίσματα, και ειδικότερα των παιδιών και των υπερηλίκων, θα πρέπει να γίνεται από την πλευρά του πεζοδρομίου, όποια και αν είναι η θέση τους μέσα στο αυτοκίνητο.

Μετά την είσοδο στο αυτοκίνητο
Μόλις μπείτε στο αυτοκίνητο, πρέπει να ρυθμίσετε το κάθισμα, το προσκέφαλο και τους καθρέπτες ώστε να έχετε άνετη και ασφαλή οδήγηση. Η σωστή ρύθμιση του καθίσματος, εξαρτάται από το ύψος και τη σωματική διάπλασή σας και συμβάλλει στην ασφαλή οδήγηση, καθώς παρέχει κατάλληλο οπτικό πεδίο και πρόσβαση στα όργανα του αυτοκινήτου. Μετά από κάθε ρύθμιση του καθίσματος, απαιτείται έλεγχος ότι το κάθισμα έχει ασφαλίσει (πρέπει να έχει ακουστεί ένα κλικ).

Βασικές συμβουλές για τη σωστή θέση του καθίσματος του οδηγού είναι οι παρακάτω:
1) Προσαρμόστε το καθίσμα έτσι ώστε να εξασφαλίζετε ότι το αριστερό σας πόδι θα μπορεί να μένει λυγισμένο κατά την αποσύμπλεξη (πίεση του ποδομοχλού σύμπλεξης).
2) Ρυθμίστε την κλίση της πλάτης του καθίσματος όσο πιο κοντά στην κατακόρυφη θέση προκειμένου να αποφεύγεται η σωματική καταπόνηση κατά την οδήγηση.
3) Ρυθμίστε κατάλληλα την απόσταση μεταξύ της πλάτης του καθίσματος και του τιμονιού. Οι καρποί σας πρέπει να ακουμπούν το πάνω μέρος του
τιμονιού χωρίς να απομακρύνεστε από την πλάτη του καθίσματος.
4) Ρυθμίστε το ύψος τιμονιού και το ύψος του καθίσματος (εφικτό σε ορισμένους τύπους οχημάτων) σε τέτοια θέση, ώστε να πατάτε σωστά τον συμπλέκτη. Οι αρχάριοι οδηγοί ενδείκνυται να κάθονται πιο ψηλά, πάντα βέβαια σε θέση που να μπορούν να πατήσουν σωστά τον συμπλέκτη, όπως προαναφέρθηκε. Τα μαξιλάρια κεφαλής εξασφαλίζουν άνεση, αλλά κυρίως προστασία του αυχένα σε περίπτωση σύγκρουσης. Για να μεγιστοποιηθεί η προστασία που προσφέρει το μαξιλάρι κεφαλής (τόσο για εσάς όσο και για τους επιβάτες του αυτοκινήτου σας), το πάνω μέρος του πρέπει να βρίσκεται περίπου στο πάνω μέρος των αυτιών. Πρέπει να ρυθμίσετε τον εσωτερικό και τους εξωτερικούς καθρέφτες, ώστε να έχετε ορατότητα στο οδόστρωμα πίσω, και αντίστοιχα αριστερά και δεξιά από το αυτοκίνητό σας. Ο εσωτερικός καθρέφτης ρυθμίζεται χειροκίνητα και διαθέτει 2 λειτουργίες, θέση ημέρας και θέση νύχτας, ενώ οι εξωτερικοί ρυθμίζονται είτε χειροκίνητα, είτε με διακόπτη, ανάλογα με την τεχνολογία του αυτοκινήτου.κλίση του εσωτερικού καθρέφτη ρυθμίζεται αφού έχετε πάρει πρώτα τη σωστή θέση στο κάθισμα, ώστε να παρατηρείτε μέσω αυτού όλο το πίσω τζάμι. Ακολουθεί η ρύθμιση του δεξιού εξωτερικού καθρέφτη, ο οποίος βελτιώνει το πεδίο ορατότητας, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις περιορισμού του εξαιτίας έλξης ρυμουλκούμενων, και τέλος σειρά έχει ο αριστερός καθρέφτης, ο οποίος εξασφαλίζει σε μεγάλη απόσταση την ορατότητα του οδοστρώματος. Η ρύθμιση της κλίσης των καθρεφτών πρέπει να γίνεται πριν ξεκινήσετε την οδήγηση. Με οπτικούς ελέγχους πρέπει να διαπιστώνετε αν η ορατότητα σάς επιτρέπει να έχετε επαρκή εποπτεία του περιβάλλοντος χώρου. Παρ’ όλες τις δυνατότητες των καθρεφτών και των συστημάτων βελτίωσης οπτικού πεδίου, κάποιες περιοχές εξακολουθούν να παραμένουν αθέατες και ενδέχεται να εγκυμονούν κινδύνους εάν εντός τους βρίσκονται άλλα οχήματα. Οι περιοχές αυτές ονομάζονται νεκρές οπτικές γωνίες. Υπάρχουν σε κάθε πλευρά του οχήματος και αποτελούν κίνδυνο κάθε φορά που αποκλίνετε από την πορεία σας (π.χ. σε αλλαγή λωρίδας, προσπέραση, ελιγμός κ.λπ.). Μπορείτε να τις ελέγξετε ρίχνοντας μια λοξή προσεκτική ματιά επάνω από τον ώμο σας πριν προβείτε σε ελιγμό. Εάν οδηγείτε σε δρόμο με πολλές λωρίδες κυκλοφορίας, για να αλλάξετε λωρίδα απαιτείται να ελέγξετε τον εσωτερικό καθρέπτη και τους εξωτερικούς καθρέπτες.
Ο έλεγχος καλής ορατότητας περιλαμβάνει και τις παρακάτω προπαρασκευαστικές ενέργειες:
1) Καθαριότητα ανεμοθώρακα (παρμπρίζ): τακτικός καθαρισμός, έλεγχος λειτουργίας των υαλοκαθαριστήρων και έλεγχος ποσότητας υγρού για τους υαλοκαθαριστήρες.
2) Ξεθάμπωμα παρμπρίζ και του πίσω τζαμιού: χρήση αέρα και αντιθαμβωτικού μηχανισμού ή υλικού.
3) Έλεγχος ανεμπόδιστης ορατότητας μέσω καθρεφτών

Έλεγχοι πριν την εκκίνηση του αυτοκινήτου
Πριν εκκινήσετε το αυτοκίνητό σας πρέπει πάντοτε να ελέγχετε ότι:
1) Τα ελαστικά σας είναι σε καλή κατάσταση.
2) Έχετε επαρκή ποσότητα καυσίμου για το ταξίδι σας.
3) Οι πινακίδες και το παρμπρίζ είναι καθαρά.
4) Τα φώτα του οχήματος λειτουργούν.
5) Κλειδώσατε τις πόρτες του οχήματος (σε κάποια αυτοκίνητα πλέον γίνεται
αυτόματα όταν ξεπεράσουν την ταχύτητα των 20 km/h).
6) Λειτουργούν σωστά και αποτελεσματικά οι υαλοκαθαριστήρες.
7) Έχετε προσαρμόσει τη θέση του καθίσματος.
8) Έχετε προσαρμόσει το μαξιλάρι κεφαλής.
9) Έχετε προσαρμόσει κατάλληλα τους καθρέφτες στο εσωτερικό και στο εξω-
τερικό του οχήματος.
10) Έχετε βάλει τη ζώνη ασφαλείας εσείς, αλλά και όλοι οι επιβάτες.
11) Έχετε ρυθμίσει τη συσκευή πλοήγησης (σε περίπτωση που σκοπεύετε να
τη χρησιμοποιήσετε).

Μέσα συγκράτησης παιδιών
Η μεταφορά παιδιών με αυτοκίνητο χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, καθώς τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε τραυματισμούς. Τα παιδιά όλων των ηλικιών δεν πρέπει να μεταφέρονται στην αγκαλιά επιβατών, είτε αυτοί φορούν ζώνη ασφαλείας, είτε όχι. Τα παιδιά πρέπει να μεταφέρονται με τη χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας μέχρι την ηλικία των 12 ετών. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία τύπων παιδικών καθισμάτων στην αγορά, τα οποία πρέπει να είναι πιστοποιημένα σύμφωνα με διεθνή πρότυπα. Η επιλογή καθίσματος γίνεται με κριτήριο τον τύπο του αυτοκινήτου, την ηλικία και τη σωματική διάπλαση του παιδιού.
Τα συστήματα για τη συγκράτηση παιδιών χωρίζονται σε δύο κλάσεις τις εξής:
1) Την κλάση ολοκληρωμένου τύπου, η οποία περιλαμβάνει συνδυασμό ιμάντων ή εύκαμπτων κατασκευαστικών στοιχείων με πόρπη ασφάλισης, συστήματα ρύθμισης, εξαρτήματα πρόσδεσης, και, σε ορισμένες περιπτώσεις, συμπληρωματικό κάθισμα ή/και σύστημα προστασίας από τις κρούσεις που μπορεί να αγκυρώνεται με δικό του ενσωματωμένο ιμάντα ή ιμάντες.
2) Την κλάση μη ολοκληρωμένου τύπου, που περιλαμβάνει μερικό σύστημα συγκράτησης, το οποίο συνεργάζεται με την εργοστασιακή ζώνη ασφαλείας ενηλίκων .

Η προετοιμασία είναι το κλειδί για μια ασφαλή οδική διαδρομή. Κάθε οδηγός πρέπει να λάβει υπ’ όψιν του διάφορες πτυχές πριν ξεκινήσει να οδηγεί, προκειμένου να προστατεύσει τον εαυτό του και τους άλλους συμμετέχοντες στην οδική κίνηση.

 

1. Ποιες είναι οι βασικές ενέργειες προετοιμασίας πριν αναχωρήσω για μια οδική εκδρομή;

  • Έλεγχος του αυτοκινήτου (λάδι, νερά, ελαστικά)
  • Έλεγχος του φωτισμού (φώτα, φλας, φώτα φρένων)
  • Έλεγχος των καθρεπτών και της ζώνης ασφαλείας

2. Πώς μπορώ να προετοιμάσω τον εαυτό μου για μια μακριά οδική διαδρομή;

  • Υγιεινή διατροφή και ενυδάτωση
  • Ξεκούραση πριν την αναχώρηση
  • Χρήση ενδεδειγμένου ενδύματος και υπόδησης

3. Ποια είναι τα απαραίτητα έγγραφα που πρέπει να έχω μαζί μου κατά την οδήγηση;

  • Δίπλωμα οδήγησης
  • Ασφάλεια αυτοκινήτου
  • Ταυτότητα ή διαβατήριο

 

Έλεγχος του Αυτοκινήτου

Ο έλεγχος του αυτοκινήτου πριν ξεκινήσετε μια οδική διαδρομή είναι βασικός για την ασφαλή και άνετη μετακίνησή σας.

  • Λάδι: Βεβαιωθείτε ότι το επίπεδο του λαδιού είναι εντός των ορίων.
  • Νερά: Ελέγξτε το επίπεδο του νερού στο ρεζερβουάρ και προσθέστε αν χρειάζεται.
  • Ελαστικά: Ελέγξτε την πίεση των ελαστικών και τη γενική τους κατάσταση.

Έλεγχος του Καιρού

Η πρόγνωση του καιρού επηρεάζει την οδική ασφάλεια και πρέπει να ληφθεί υπόψη πριν ξεκινήσετε το ταξίδι.

  • Βροχή: Προετοιμαστείτε με αδιάβροχα ρούχα και ελαστικά.
  • Χιόνι: Χρησιμοποιήστε αντιολισθητικές αλυσίδες και οδηγείτε με μικρότερες ταχύτητες.
  • Καύσωνας: Φέρτε μαζί νερό και προστατευτικά για τον ήλιο.

Ασφάλεια Οδικής Κυκλοφορίας

Οι κανόνες κυκλοφορίας και η γνώση των σημάτων είναι ζωτικής σημασίας για μια ασφαλή οδηγική εμπειρία.

  • Σήματα: Γνωρίστε τα βασικά σήματα και τις ένδειξεις του δρόμου.
  • Προτεραιότητα: Παραχωρήστε πάντα την προτεραιότητα στους άλλους οδηγούς.
  • Ορατότητα: Βεβαιωθείτε ότι είναι ανοιχτά τα φώτα του αυτοκινήτου σας και η ζώνη ασφαλείας είναι σωστά τοποθετημένη.

 

Η προετοιμασία πριν από μια οδική διαδρομή είναι καθοριστικής σημασίας για την ασφάλεια σας και των υπόλοιπων επιβατών σας. Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές και έχοντας ενημερωθεί για τους κινδύνους του δρόμου, μπορείτε να απολαύσετε μια ασφαλή και απροβλημάτιστη οδηγική εμπειρία.

Scroll to Top